Yıldızlar, Leyla Gencer için buluşacak

La Diva Turca olarak anılan Leyla Gencer ölümünün 15. yılında Borusan Sanat tarafından anılacak. Yıldız isimlerin yer alacağı opera temsilinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Leyla Gencer ile özdeşleşen eserlerden biri olan Rossini'nin Stabat Mater'ini seslendirecek.

Kültür Sanat 16 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Leyla Gencer, 2008 yılında Milano'da hayatını kaybetmişti.

Leyla Gencer, 15. yıldönümünde özel bir etkinlikle anılacak. 10 Mayıs 2008’de Milano’da hayatını kaybeden Leyla Gencer için Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Zorlu PSM’de sahne alacak. 25 Mayıs’ta gerçekleşecek buluşmada BİFO ile birlikte dünyaca ünlü solistler aynı sahneyi paylaşamaya hazırlanıyor. La Diva Turca adıyla da bilinen ve çağın en önemli sopranolarından biri olarak gösterilen 10 Ekim 1928 Polonezköy doğumlu Leyla Gencer’in anma etkinliğinde kendisinin sesiyle özdeşleşen Stabat Mater dinleyiciyle buluşacak.

Rossini’nin başyapıtı seslendirilecek

19. yüzyılın en önemli bestecilerinden biri olarak kabul edilen Gioacchino Rossini’nin büyük ölçekli dinsel yapıtlarından biri olan eseri Stabat Mater’i Koreli soprano Jay Jang, mezzosoprano Ezgi Karakaya, tenor Theodore Browne ve bas bariton Burak Bilgili seslendirecek. Solistlerle birlikte Jozef Chabroň yönetimindeki Slovakya Filarmoni Korosu’nun konuk olacağı konserde BİFO’yu şef Carlo Tenan yönetecek.

Cemal Reşat Rey ve Muhittin Sadak gibi dersler alan sonrasında da  Ankara Devlet Tiyatrosu’nun opera ve koro dalında eğitim gören Leyla Gencer profesyonel kariyerine ‘Cavalleria Rusticana’ operasıyla başlamıştı. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın farklı yerlerinde sahne almaya başlayan Leyla Gencer, hep hayalini kurduğu Milano’daki La Scala 1957 yılında ilk performansını sahneledi. Bu, hem Leyla Gencer hem La Scala hem de opera sanatı için bir dönüm noktası olacaktı. Büyük soprano bundan sonra La Scala ile özdeşleşeceği süreç başlayacak ve Leyla Gencer, bu tarihi mekânın akademi yöneticiliğini de üstlenecekti.

1988 yılında Devlet Sanatçısı unvanı alan Leyla Gencer kariyeri boyunca ABD devlet başkanlarından Harry S. Truman ve Dwight Eisenhower, Yugoslavya Cumhurbaşkanı Josip Broz Tito, İran Şahı Rıza Pehlevi ve eşi Prenses Süreyya, Ürdün Kralı Hüseyin gibi devlet adamlarına resitaller verdi.

2023’ün müzeler gündemi Picasso: New York, Paris ve Madrid’deki müzelerde onun sergileri olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.