Lars von Trier Danimarka başbakanını eleştirdi, karşı cevap Ukrayna’dan geldi

Yönetmen Lars von Trier, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'i Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı bağışlayıp, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy ile birlikte poz verdiği için eleştirtirdi. Trier'e cevap Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov'dan geldi.

Kültür Sanat 27 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Danimarkalı yönetmen Lars von Trier açıklamalarıyla gündem olmaya devam ediyor. Geçmişte Hitler hakkında yaptığı bir açıklamayla büyük tepki çeken ve antisemitizmle suçlanan Yahudi kökenli yönetmen bu kez de Rusya’nın Ukrayna işgali hakkında açıklamalarda bulundu. Ülkesi Danimarka’nın Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı bağışlamasını eleştiren yönetmen, bu konuda bir sosyal medya paylaşımı yaptı. Ardından da kendisine yöneltilen tepkilere karşı kendini savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile birlikte ülkesine teslim edilecek F-16’ları incelemek üzere Danimarka’ya yaptığı ziyaretin ardından yönetmen Lars von Trier salı günü Instagram hesabından “Rus hayatları da önemlidir!” yazan bir paylaşım yaptı.

Lars von Trier’e Ukrayna’dan sert tepki

67 yaşındaki yönetmen Lars von Trier sosyal medya paylaşımından yaptığı paylaşımda ülkesinin Başbakanı Mette Frederiksen için “günümüzün en korkunç ölüm makinesi olan savaş uçağında gülerek poz verdi” diyerek eleştirdi. Yönetmen paylaşımına yorum yapma özelliğini kapatırken Ukraynalılar tepkilerini kendi hesaplarından yansıttı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, yönetmenin paylaşımını Twitter’da paylaşarak şunları yazdı “Savaş, aktörlerin ölüm kalım oyunu oynadığı bir film değildir. Cellat ile kurban arasındaki seçim, sanatçı celladın tarafını seçtiğinde bir trajediye dönüşür. Ünlü yönetmene basit bir tavsiye: Her gün şehrine bir Rus füzesinin düştüğünü, babasının ya da annesinin öldürüldüğünü, torununun Rusya’ya götürüldüğünü ve bir Rus yağmacının evini yakmadan önce karısına tecavüz ettiğini hayal etsin. Bu durumda, ikiyüzlü ‘hümanizm’ soyutlaması tamamen farklı özellikler kazanır” dedi.

Altın Koza'da genç yönetmenlere gün doğdu: Ulusal Yarışma'daki 11 filmin altısı ilk filmAltın Koza’da genç yönetmenlere gün doğdu: Ulusal Yarışma’daki 11 filmin altısı ilk film

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.