Fazla turist istenmiyor: Akropolis’e sınırlama geldi

Akropolis'e ziyaretler kısıtlanıyor. Yunanistan'ın simgelerinden biri olan başkent Atina'daki Akropolis'i günlük 20 bin turist ziyaret edebilecek. Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni'nin açıkladığı programa göre uygulama 4 Eylül'de başlıyor. Tarihi bölgeye girişlere saat düzenlemesi de getirildi.

Kültür Sanat 4 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Akropolis, Yunanistan'ın turizm tanıtımlarındaki en önemli simgelerden biri.

Yunanistan’ın en çok ziyaret edilen noktalarından biri ola başkent Atina’daki tarihi Akropolis’e ziyaretler kısıtlanıyor. Turist yoğunluğu yaşayan tarihi bölgenin korunması amacıyla bir dizi önlem alınacak. Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, ülkede yayın yapan Real FM’e verdiği röportajda, Yunanistan Kültürel Kaynakların İdaresi ve Geliştirilmesi Örgütünün (ODAP) yaptığı çalışma sonucu uygulamaya konulacak pilot program hakkında bilgi verdi.

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, bu programın tarihi eserlerin ve bu alanlarda çalışanların güvenliğine katkı sağlayacağını belirterek ziyaretçilerin deneyimlerini de iyileştireceğini ifade etti. 2022 yılında yaklaşık 28 milyon turist ağırlayan 10 milyonluk ülke, nüfusunun iki katından fazla yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor. Ziyaretçileirn en çok ilgi gösterdiği noktaların başında da başkent Atina’daki Akropolis geliyor.

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni’nin bahsettiği program çerçevesinde ülkenin en çok ziyaretçi çeken noktası olan Akropolis’e gelecek turist sayısı da sınırlandırılacak. Bu doğrultuda Atina’daki Akropolis’e günde 20 bin turist ziyaret edilebilecek. 4 Eylül’den itibaren uygulanması planlanan pilot programa göre, tarihi mekânın ziyaretinde saat aralıklarına göre de sınırlandırma getirilecek. Böylece binlerce yıllık geçmişse sahip olan antik kentte, ziyaretçi kaynaklı tahribin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Son dönemde çalınıp İngiltere’ye kaçırılan Elgin mermerleriyle de gündem de olan Akropolis, Yunanistan’ın turizm tanıtımında da en çok kullanılan simgelerden biri olma özelliği taşıyor. Antik kente ait Elgin mermerleri hallihazırda Londra’daki British Museum’da sergilenmekte. Yunanistan hükümeti, seçim kampanyalarında vaatler arasında yer alan bu tarihi mermerlerin ülkeye getirilmesi için diplomatik mücadele veriyor.

İngiliz kamuoyu Elgin mermerlerinin iadesinden yanaİngiliz kamuoyu Elgin mermerlerinin iadesinden yana

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.