Zeki Demirkubuz: ‘Hayat’ı 3 saat 15 dakikaya bağladım

Yönetmen Zeki Demirkubuz, Müze Gazhane'de sanatseverlerle buluşan ilk kişisel sergisi 'Hayat' kapsamında bir söyleşiye katıldı. Demirkubuz, merakla beklenen 'Hayat'tan sahnelerin yer aldığı bir tanıtım filmi izletti, filmin adının 'Hicran' olacağını ancak sonra değiştiğini söyledi.

Kültür Sanat 22 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Zeki Demirkubuz, ilk kişisel fotoğraf sergisini Müze Gazhane'de açtı.

Yönetmen Zeki Demirkubuz’un ilk kişisel sergisi ‘Hayat’ 9 Mayıs’ta Müze Gazhane’de açılmıştı. Tuhaf, İBB Miras ve İBB Kültür ortaklığıyla düzenlenen sergide, yönetmenin 2009’dan bu yana çektiği 78 fotoğrafı sanatseverlerle buluşuyor.

Sergi kapsamında, 20 Mayıs Cumartesi günü bir söyleşi gerçekleşti. Serginin küratörü Nurhak Kaya’nın moderatörlüğü üstlendiği etkinlikte Demirkubuz, merakla beklenen filmi ‘Hayat’ ve ilk fotoğraf sergisi hakkındaki soruları yanıtladı.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mahir POLAT (@mhr_polat)

Yalnızlık, insanı kendinin en iyi dostu yapıyor

Katıldığı bir televizyon programında da dile getirdiği gibi sigarayı bırakma sürecinde fotoğraf çekmeye başladığını söyleyen Demirkubuz, “Fotoğraf işlerini aslında zamanla aramdaki ilişkiyi düzeltmek için yaptım. Serginin adı ilk önce ‘Terapi’ olacaktı, sonra değişti. Yani fotoğrafa emek harcamaya başlamamın esas sebebi sigarayı bırakmak oldu diyebilirim. Yalnızlık, insanı kendinin en iyi dostu yapıyor” dedi.

Müze Gazhane’de açılan sergi yönetmenin çektiği 500 bin fotoğraftan seçilen 78 kareden oluşuyor.

‘Dur ya, şimdi ondan daha uzun film yapacaksın diye filmi berbat etme’

Yönetmen ayrıca merakla beklenen ‘Hayat’tan sahnelerin yer aldığı bir tanıtım filmi izletti, başlangıçta filmin adının ‘Hicran’ olarak planlandığını ancak sonradan değiştirdiğini ifade etti. Demirkubuz ayrıca film çekmeye ara verdiği sekiz yılı, “Zorlandım açıkçası, yani kendime notlar diye bir dosyam var; ‘Salaklık etme ara bir bak’ diye yazmışım öyle. Bakmıyorum bu yüzden de aynı hataları tekrar tekrar yapıyorum. Bu film de öyle oldu maalesef, önce dört saatlik bir film çıktı. Duyduğuma göre Nuri Bilge Ceylan’ınkinden uzun olacaktı ama sonra ‘Dur ya, şimdi ondan daha uzun film yapacaksın diye filmi berbat etme’ dedim. Neyse 3 saat 15 dakikaya indi” ifadelerini kullandı.

Küratörlüğünü Nurhak Kaya, sanat yönetmenliğini ise Ebru Yılmaz’ın üstlendiği sergi, 9 Eylül’e kadar Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilecek.

Fotoğrafçı Zeki Demirkubuz'dan 'Hayat'a dairFotoğrafçı Zeki Demirkubuz’dan ‘Hayat’a dair

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.