Dünyadaki bütün plastik çöplerin dörtte birinden sadece 5 şirket sorumlu

Dünyadaki plastik kirliliğinin yarısının sorumlusu sadece 56 şirket. Daha fenası şu: Bütün plastik çöplerin dörtte birini 5 şirket üretiyor. Birinci sırada CocaCola, ondan sonra PepsiCola var. Nestle, Danone ve Altria da onları izliyor.

Çevre 26 Nisan 2024
Sahillere atılan plastik atıklar deniz yaşamını tehdit ediyor. Fotoğraf: Shutterstock

Giderek büyüyen plastik atık krizinin sorumluları belli oldu: 56 şirket dünyadaki plastik kirliliğinin yarısından fazlasını üretiyor. Tüm dünyanın plastik kirliliğinin çeyreğinden sadece 5 şirket sorumlu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada her yıl 400 milyon tondan fazla plastik atık üretiliyor. OECD verileri ise plastik üretiminin 2000’li yılların başından bu yana ikiye katlandığını gösteriyor. Bu plastiklerin yok olması yüzlerce yıl sürüyor. Plastik üretiminden atığa dönüşüm sürecine kadar yaşam döngüsü boyunca gezegenimize ve üzerinde yaşayan canlılara zarar veriyor. Özellikle deniz ve okyanuslardaki plastik atıklar deniz canlıları için büyük tehlike oluşturuyor.

Plastik kirliliğini azaltmak üzere çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu 5 Gyres Institute yayınladığı araştırmasıyla 56 global şirketin dünyadaki plastik kirliliğin yarısından fazlasının sorumlusu olduğunu ortaya koydu. Bu kirliliğin çeyreğinden sorumlu olanlar arasında Coca Cola yüzde 11’le açık ara başı çekerken onu sırasıyla PepsiCo (yüzde 5), Nestle (yüzde 3), Danone (yüzde 3) ve Altria (yüzde 2) izliyor.

Araştırmacılar plastik üretiminde yüzde olarak her artışın aynı ölçüde plastik kirliği olarak doğaya döndüğü sonucuna da ulaştı.

Araştırma için gönüllüler beş yıl boyunca 84 ayrı ülkeden yaklaşık 1.9 milyon ton plastik atık topladı. Atık toplanan ülkeler dünya nüfusunun yüzde 81’ini, yaklaşık 6.5 milyarlık bir nüfusu temsil ediyor. Bu toplanan plastik atıkların büyük çoğunluğunun tek kullanımlık gıda, içecek ve tütün ambalajı olduğu görüldü.

The 5 Gyres Institute plastik kirliliği uzmanlarından Marcus Eeriksen endüstrinin sorumluluğu bireylere yüklemeye çalıştığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Ama vurgulamak istediğimiz sorumluluğun markalarda olduğu; ne tür ambalaj kullanacakları onların seçimi ve ürünlerini bu kullan at modeliyle sunmayı seçiyorlar. Böylesine büyük miktarlarda atığa neden olan da bu.”

Atıklardan kurtulmanın sırrı plastik yiyen kurtçukların ağzında mı?Atıklardan kurtulmanın sırrı plastik yiyen kurtçukların ağzında mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler