Apple’ın son reklam vukuatı: Boykot korkusu Tayland filmini geri çektirdi

Apple Tayland'da geçen yeni reklam filminde ülkenin havaalanını eski, trafiğini kaotik, otel odasını izbe gösterince protesto edildi. Boykot çağrıları başlayınca özür diledi, reklamı geri çekti.

Popüler 6 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Filmde Apple'ın merkezinden gelen bir grup çalışan Tayland'da kötü bir otel odasında kalıyor. Görsel: Reklamın ekran görüntüsü

Apple 2019’dan beri The Underdogs: OOO (Out of Office) adlı bir reklam serisi yayımlıyor. Bunlar belli bir ürüne değil genel olarak markaya hizmet eden yaklaşık 10 dakikalık hikayeler anlatan mizahi filmler.

Beşinci film için Tayland’ın seçildiği son reklamda Apple’ın merkez ofisinden üç kişi yeni bir paketleme fabrikası bulmak için Tayland’ın başkenti Bangkok’a gider. Eski ve kaotik havaalanına inip yoğun trafikten geçerek kliması olmayan izbe bir otel odasına yerleşir, hikaye devam eder…

19 Temmuz’da gösterilen film Tayland’da ilk günden itibaren eleştirilerin hedefi oldu. Hukukçular, influencer’lar ve genel olarak Tayland halkı ülkeleriyle ilgili olumsuz bir imaj yaratıldığını, bunun turizme zarar verebileceğini söyledi.

Bazılarına göre bu film ülkenin 20-30 sene önceki halini temsil ediyordu. Altyapı ve güvenlik standartları düşük gösteriliyordu, bu da turizm sektöründe itibar kaybına yol açabilirdi.

Boykot çağrıları başlayınca Apple özür diledi ve filmi yayından kaldırdı. Filmin bir kısmını şuradaki TikTok hesabından izlemek mümkün.

Üç ay önce de özür dilemişti

Apple’ın Crush reklamında her şey eziliyor

Apple’ın Mayıs’ta yayımladığı ‘Crush‘ reklamı da benzer şekilde eleştirilmiş, yayından kaldırılmıştı. Crush’ta müzik aletleri, boya, tuval, heykel, kitap, defter… yaratıcılığı simgeleyen ne varsa bir hidrolik presle eziliyor ve sonunda hepsi iPad Pro’nun içine sığıyor.

Birçok kişi reklamın teknolojiyi yüceltirken yaratıcılığı küçümsediğini düşününce, Apple özür dileyerek reklamın amacının yanlış anlaşıldığını ve yaratıcı topluluğun değerini yeterince yansıtmadığını kabul etti​.

Google yapay zeka reklamını geri çekti: Gemini’a mektup yazdıran baba kıza tepki

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.