Banksy bu kez bina ‘ağaçlandırdı’

Sokak sanatçısı Banksy yeni işiyle Londra'da bir binayı 'ağaçlandırdı'. Islington bölgesindeki Hornsey Road'da yaşayanlar, sokaklarının böyle renklenmesinden çok memnun ve gururlu.

Kültür Sanat 19 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kuzey Londra'daki Banksy duvar resmi vandalizmden sonra plastik örtüyle kaplanmadan önce.

Pazar gecesi Londra’da ünlü İngiliz sokak sanatçısı Banksy’ye ait olabileceği söylenen mural heyecan yarattı. Finsbury yakınlarında bir binanın duvarına resmedilen mural dalları kesilen bir ağacın arkasında yer alıyor. Elinde basınçlı püskürtme tabancası ve boya tankı tutan bir kadının sıktığı yeşil boyayla ağacın dalları yeşil yaprak dolu gibi görünüyor. Tabii baharla birlikte ağaç kendisi de yeşillendiğinde nasıl bir görüntü ortaya çıkacak henüz bilmiyoruz.

Kimliği yıllardır gizemini koruyan ve eserleri açık artırmalarda milyonlarca dolara alıcı bulan Banksy’nin taklitleri bol. Sanatçı işlerini internet sitesinde ya da sosyal medyada paylaşarak teyit ediyor. Dolayısıyla haber  duyulduğundan bu yana gözler sanatçının Instagram hesabındaydı. Ve beklenen teyit geldi.

BBC Radio için Banksy Story dizisini hazırlayan James Peak duvar resmini yerinde inceledi: “Mesaj çok net. Doğa hayatta kalma mücadelesi veriyor ve yeniden yeşermesini sağlamak bizim elimizde.”

Mahalleli mutlu

Sabah saatlerinden itibaren binanın önü mural haberini duyup gelenlerle doluydu. Islington bölgesindeki Hornsey Road’da muralın yapıldığı binanın birkaç bina ilerisinde yaşayan Wanja Sellers “Banksy’nin eserini yapmak için bizim sokağımızı seçmesinden çok mutlu ve gururluyuz. Bölgemizin rengi olan yeşili seçmesi ayrıca gurur kaynağı, bize özel bir mesaj gibi hissettiriyor” dedi.

Bir başka mahalle sakini Lidia Guerra da sprey boyanın aşağı doğru akışını gözyaşı döken bir söğüde benzeterek “Belki de doğanın içinde bulunduğu mücadeleye dair bir mesajdır” yorumu yaptı.

Banksy’nin işleri konusunda uzmanlaşmış Peak ise sanatçının eserine ağacı dahil etmesini bir tür güvenlik önlemi olarak yorumladı. Önündeki ağaç olmadan eksik kalacak olan sanatçının işlerinin çalınmasının da böylece önüne geçilebilir.

Geçen aralık ayında Banksy’nin kendisine ait olduğunu doğruladığı Dur levhası iki kişi tarafından çalınmıştı.

Koleksiyonerler mahkemeye gidiyor: Banksy kimliğini açıklamak zorunda kalabilirKoleksiyonerler mahkemeye gidiyor: Banksy kimliğini açıklamak zorunda kalabilir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.