Koleksiyonerler mahkemeye gidiyor: Banksy kimliğini açıklamak zorunda kalabilir

İngiliz sokak sanatçısı Banksy'nin kimliği iki koleksiyonerin sertifika sürecini mahkemeye taşınması sonucu ifşa olabilir.

Popüler 10 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Gizemli sanatçı Banksy'nin eserlerinin orijinalliği tartışma konusu.

Her yeni işi sanat dünyasında heyecan yaratan ve gizli tuttuğu kimliği nedeniyle hakkında spekülasyonların eksik olmadığı grafiti sanatçısı Banksy kim olduğunu açıklamak zorunda kalabilir.

İki sanat koleksiyoneri Kraliçe Elizabeth’in tacı ve mücevherleriyle primat olarak tasvir edildiği “Monkey Queen” isimli çalışmanın orijinalliğini kanıtlama çabaları sonuçsuz kaldığı için sanatçıya dava açıyor. Nicky Katz ve Ray Howse sanatçının şirketi Pest Control’den üç yıldır “Monkey Queen”in gerçek olup olmadığı sorusunun cevabını bekliyor.

Bansky işlerinin orijinal olduğuna dair sertifika veren Pest Control’ü sahte işlerinin satılmaya başlaması üzerine 2008’de kurmuştu. Yalnızca Pest Control tarafından sağlanan sertifikalar eserlerin piyasa değerinin belirlenmesinde kilit rol oynuyor.

Koleksiyonerler Katz ve Howse  “Monkey Queen”i  hayatını kaybeden bir Banksy koleksiyonerine ait eserler arasından 2020’de satın aldığı esere dair belgelerin olmadığını belirterek Pest Control’e başvurdu. 20 bin sterline satın aldıklarını işin orijinal olup olmadığını öğrenmek isteyen koleksiyonerler hizmet karşılığında bedel de ödedi.

Ancak aradan geçen üç yılın sonunda hala cevap alamayan Londralı koleksiyoner Katz, Pest Control’ün sanatçının işlerine sertifika verebilen tek resmi kurum olduğunu vurgulayarak hala olumlu ya da olumsuz dönüş alamadıkları için öfkeli olduğunu anlattı.

Guardian’a konuşan Katz bu durumda mahkemeye başvurmanın tek seçenek olduğunu belirterek “Pest Control’e sözleşme ihlali nedeniyle dava açıyoruz. Karşılığında para ödediğim şeyi yapmak üç yılları vardı, ama yapmadılar” dedi.

İşleri milyonlarca dolara satılan bir sanatçı olmasına rağmen Banksy’nin gerçek kimliği gizemini koruyor. Bugüne kadar onun Massive Attack grubundan Robert Del Naja, Gorillaz grubundan Jamie Hewlett ve müzisyen, sunucu Neil Buchanan olduğu iddia edildi.

Kimliğiyle ilgili konuştuğu bilinen tek olay yakın zamanda ortaya çıkan bir röportaj kaydı. 2003 yılında bir BBC muhabirinin röportajı sırasında gerçek adının Robbie olduğunu söylediği bir bölüm yer alıyor.

Banksy eseri sahiplerinin içine kurt düştü: Yüzlerce insan sertifika bekliyorBanksy eseri sahiplerinin içine kurt düştü: Yüzlerce insan sertifika bekliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.