Barbie kapsama alanını genişletti: Görme engelli ve siyah down sendromlu bebek

Barbie'nin üreticisi ilk görme engelli ve siyah down sendromlu bebeğini piyasaya sürdü. Amaç markayı daha kapsayıcı hale getirerek çocuklarda aidiyet hissi yaratmak.

Popüler 23 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İlk Barbie bebeğin satışa çıkmasından 65 yıl sonra üreticisi oyuncak şirketi Mattel ilk görme engelli ve siyah down sendromlu Barbie’leri piyasaya sürdü. Amaç bebekleri daha kapsayıcı hale getirmek, görme engelli ve görme bozukluğu olan çocukların temsiliyetine katkı sunmak.

Şirket elinde görme engelli bastonu olan bebeğin tasarım aşamasında gözlerini ve bastonunu doğru tasvir edebilmek için Amerikan Görme Engelliler Vakfı’yla birlikte çalıştı.

Geçen yıl ilk beyaz down sendromlu Barbie’yi çıkaran şirket siyah versiyon için Ulusal Down Sendromu Derneği (NDSS) ile işbirliği yaptı. Bebeğin vücut tipi bu genetik yapıdaki insanların özelliklerine göre tasarlandı.

Barbie’yi bir bebekten çok daha fazlası olarak gördüklerini belirten şirket yetkilisi Krista Berger, Barbie’lerin kendini ifade biçimini temsil ettiğini ve aidiyet hissi yaratabileceğini söyledi.

Her iki bebek de Mattel’in 2009’da başlattığı Barbie Fashionistas koleksiyonun bir parçası. Şirket gerçekçi olmayan vücut standartlarını temsil ettiği ve tektip vücut algısı yarattığı için eleştiriliyordu. Az sayıda farklı vücut tipi ve ten rengi seçeneği sunarak başladığı bu koleksiyon giderek genişledi. Dokuz farklı vücut tipi, 35 ten rengi seçeneği, 94 saç stili sunar hale geldi. Protez bacaklı, tekerlekli sandalyeli, duyma engelli, vitiligo hastası derken 2024’e gelindiğinde görme engelli ve siyah down sendromlu Barbie de koleksiyona eklenmiş oldu.

Masum değiliz hiçbirimiz: Barbie, beyaz feminizm ve Byung-Chul HanMasum değiliz hiçbirimiz: Barbie, beyaz feminizm ve Byung-Chul Han

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.