Buz gibi bir dondurma iyi gider ama bunlara dikkat!

Havaların ısınmasıyla yeniden akıllara düşen dondurmayla ilgili uzmanı uyarıyor: "Kristalleşme oluşan yani eridikten sonra tekrar dondurulmuş ürünler kesinlikle tüketilmemeli."

Popüler 8 Mayıs 2024
Dondurma mineraller ve vitaminler bakımından zengin bir besin. Fotoğraf: Shutterstock

Her yaştan insanın favori yaz atıştırmalıklarından dondurma gıda zehirlenmesi deyince akla ilk gelen besinlerden olmayabilir. Ancak dondurma tüketimi konusunda da dikkat edilmesi gerekenler var.

DHA’ya konuşan Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak “Üründe erime ya da yumuşama olup olmadığı kontrol edilmeli. Kristalleşme oluşan yani eridikten sonra tekrar dondurulmuş ürünler kesinlikle tüketilmemeli. Kutulu dondurmayı alışverişin en sonunda alıp hızlıca eve götürüp dondurucuya koymak lazım. Süt ürünü olduğu için ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir” dedi.

Dondurmayı yumuşadıktan sonra tekrardan dondurmamak gerektiğine dikkat çeken Toprak açık dondurmaların da seyyar satıcıdan alınmaması gerektiğini söyledi. Dondurmanın soğuk zincirde saklanması gerektiğini ve süt ürünü olduğunu hatırlatan Toprak ürünün gıda zehirlenmesine yol açabileceğini belirtti.

Dondurmanın protein, karbonhidrat, yağ ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir gıda maddesi olduğunu dile getiren Toprak yaz ayları başta olmak üzere yıl boyunca tüketilmesi gereken besleyici bir ürün olduğunu anlattı, ancak uyardı: “Genellikle salep konur. Cinsine göre kakao ya da meyve araması katılabilir. Şeker ilavesi yapılabilir. Bu nedenle tüketilmesinde diyabet gibi hastalıklara karşı dikkatli olunmalı.”

'Meyveli dondurma' yerine 'çeşnili dondurma' geldi‘Meyveli dondurma’ yerine ‘çeşnili dondurma’ geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.