Çukurcuma’yı Filistin marşıyla inleten antikacı: Mesajımı verdim, başka söze gerek yok

Mahallesine Masumiyet Müzesi ziyaretine gelen Alman Cumhurbaşkanını Filistin marşıyla protesto eden antikacı Nevzat Onmuş'la tek kişilik eylemini konuştuk.

Gündem 23 Nisan 2024
Orhan Pamuk ve Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier (solda), camlarında Filistin bayrakları asılı AntikAcı arkada. Sağda tek kişilik protestosuyla konuşulan AntikAcı'nın sahibi Nevzat Onmuş

Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Türkiye-Almanya Dostluk Anlaşması’nın 100’üncü yılı sebebiyle yaptığı Türkiye ziyareti dün İstanbul’dan başladı. İlk olarak İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla Sirkeci Garı’nda buluşan Steinmeier burada ülkesinin İsrail’e verdiği destek nedeniyle protesto edildi.

Aynı gece Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi’ni yazarla gezen Steinmeier burada da protesto edildi. Bu kez Çukurcuma’da müzeye komşu olan meşhur AntikAcı dükkanının sahibi Nevzat Onmuş tarafından, üstelik son derece yaratıcı bir şekilde…

Ve tüm Dünya biliyor bu bizim toprağımız

Alman Cumhurbaşkanı ve Orhan Pamuk akşam saatlerinde müzeye geldiğinde  AntikAcı adlı antika dükkanından Filistin’e özgürlük isteyen ‘Leve Palestina’ marşı çalmaya başladı. Dükkanının camında asılı Filistin bayrağına Almanca bir yazı eşlik ediyordu: “Bay Cumhurbaşkanı Gazze’deki katliamı durdurun.”

Camda Almanca olarak “Bay Cumhurbaşkanı, Gazze’deki katliamı durdurun” yazıyor

10Haber olarak bir zamanlar felsefe öğretmeni olan Nevzat Onmuş’tan eylemi anlatmasını istedik. Antikacı “Ben sözümü söyledim, başka söze gerek yok” dese de bazı detayları paylaşıyor.

Cumhurbaşkanı Steinmeier’in müzeye geleceğini bir gün önce bölgede keşif yapan kolluk kuvvetlerinden öğrenmiş. Protestoya spontane şekilde, hatta son dakikada karar vermiş: “Cumhurbaşkanı gelmeden kısa süre önce sokaktan Filistin yanlısı eylem yapan bir grup geçti, bayrağı onların arasındaki bir kızdan aldım, cama astım, marşı çaldım. Bu kadar.”

“O gece Cumhurbaşkanına eşlik eden Orhan Pamuk bir şey dedi mi” sorumuza “Demedi” diye cevap veriyor: “Demez de. Bu haklı bir protesto. Almanya İsrail’in en büyük destekçisi. İsrail Gazze’de 34 binden fazla insanı katletti.”

Etraftan nasıl tepkiler aldığı sorusuna da “Sabahtan beri telefonlarım susmuyor” diye cevap veriyor: “Demek ki doğru bir şey yapmışız.”

Marşın hikayesi

‘Leve Palestina’nın bestecisi George Totari Filistin Nasıra’da doğdu. 1967’de 5 Haziran’da başlayıp 10 Haziran’da biten ve İsrail’in kesin zaferiyle sonuçlanan ‘6 Gün Savaşı’nda ülkesini terk edip İsveç’e yerleşti. 1972’de Leve Palistina’yı yazdı, İsveçli müzisyenlerle birlikte kurduğu Kofia grubuyla söyledi. Şarkı İsrail’in Gazze’yi işgalinden sonra yeniden popülerleşti, bir marş gibi dünyaya yayıldı.

Türkçe yaşasın ‘Yaşasın Filistin’ anlamına gelen şarkının İsveççe ve Arapça sözleri var. Türkçe’deki sözleri şöyle:

Çok yaşa Filistin, Kahrolsun siyonizm
Çok yaşa, çok yaşa, çok yaşa Filistin

Biz işledik toprağı
Ve biz hasat ettik buğdayı
Limonları topladık
Yağını çıkardık zeytinlerin
Ve tüm Dünya biliyor bu bizim toprağımız

Ve biz attığımız taşlarla
Askerlere ve polislere
Ateşlediğimiz füzelerle
Düşmanlarımıza karşı
Tüm dünya biliyor mücadelemizi

Ve biz ülkemizi kurtaracağız
Emperyalizmden

Tereciye tere mi satıyor: Steinmeier dönerci getirdi, Almanya'da başı beladaTereciye tere mi satıyor: Steinmeier dönerci getirdi, Almanya’da başı belada

Almanya Cumhurbaşkanı’na sanatla anlattı: Bu da ‘neyin’ diplomasisiAlmanya Cumhurbaşkanı’na sanatla anlattı: Bu da ‘neyin’ diplomasisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.