Genetik talihiniz sağlıklı yaşamla dönebilir: Ömrünüze beş yıl eklenebilir

Yeni bir araştırmaya göre genetik mirasınız erken ölüme işaret ediyor bile olsa sağlıklı bir yaşam sürerek bu riski yüzde 62 azaltabilir, hayatınıza beş yıl ekleyebilirsiniz.

Popüler 1 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Sağlıklı yaşam genetik riskinizden kaynaklı erken ölüm riskini azaltıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Bazı insanların genetik olarak daha kısa yaşamaya meyilli olduğu biliniyor. Sigara, alkol kullanımı, beslenme şekli, fiziksel olarak aktif bir hayat sürmenin uzun yaşam üzerine etkileri de çok sayıda çalışmayla ortaya konmuş durumda.

Şimdi ise İngiliz gazetesi The Guardian’ın aktardığına göre ilk kez sağlıklı yaşamın genetiğe etkisinin ne olduğuna dair bulgularımız var. BMJ Evidence-Based Medicine dergisinde yayınlanan araştırmanın bulgularına göre sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ömür kısaltan genlerin etkilerini azaltabiliriz.

Araştırma genetik faktörlerin yaşam süresinin kısalması üzerindeki etkisini hafifletmede sağlıklı yaşam tarzının önemini ortaya koydu.

Araştırma için 353 bin kişinin ortalama 13 yılı kapsayan verilerine bakıldı; genetik bilgileri, sosyoekonomik durumları ve hastalık geçmişleri incelendi.

Yaşam tarzından bağımsız, genetik olarak kısa ömür riski yüksek kişilerin düşük olanlara kıyasla erken ölüm riskinin yüzde 21 arttığı görüldü. Sağlıksız yaşam tarzına sahip insanların ise genetik risk faktörü dışarıda bırakılarak bakıldığında erken ölüm olasılıklarının yüzde 78 arttığı sonucuna varıldı.

Erken ölüm riski taşıyan genlerin sağlıksız yaşam tarzıyla birleştiği durumda ise tam tersi durumdakilerle yani hem genetik olarak şanslı hem de sağlıklı yaşayanlara kıyasla erken ölüm riskinin ikiye katlandığı bir tablo ortaya çıktı.

Bu denklemde kontrol edebileceğimiz şey yaşam tarzı seçimi. Genetik olarak şanssız bile olsanız sağlıklı yaşam tarzı benimseyip genetik mirasınızın etkilerini yüzde 62 oranında azaltabilirsiniz. Araştırmanın bulgularına göre genetik açından erken ölüm riski taşıyanlar sağlıklı yaşam sürerek ömürlerini 5.2 yıla kadar uzatabilir.

Araştırmada sağlıklı yaşam şöyle tanımlanıyor: Sigara içmemek, yeterince uyumak, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme.

Araştırma: Hamilelik sahiden yaşlandırıyorAraştırma: Hamilelik sahiden yaşlandırıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler