Hamilton küçük yaşından beri depresyonla mücadele etmiş: Terapist arıyor

105 yarışı zaferle tamamlayarak adını Formula 1 tarihine yazdıran Lewis Hamilton küçük yaştan bu yana depresyonla mücadele ettiğini anlattı.

Popüler 29 Eylül 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Hamilton'ın Sunday Times fotoğraf çekiminden bir kare...

Lewis Hamilton Formula 1 sporuyla ilgilenmese bile hemen herkesin adını duyduğu bir isim. 105 yarışı kazanarak adını F1 tarihine yazdırdı, üstelik beyazların domine ettiği bu sporda zafer kazanan ilk siyah pilot oldu.

Yedi kez Formula 1 dünya şampiyonu olan efsane pilot Sunday Times’a verdiği röportajda ergenlik yıllarından beri psikolojik sorunlar yaşadığını anlattı. Siyah bir baba ile beyaz bir annenin çocuğu olarak ırkçılığa ve zorbalığa maruz kalan Hamilton “Okulda, parkta, sokakta yürürken her yerde bunu yaşıyordum. Anlam veremiyordum. Annemle babam benimle bunu hiç konuşmazdı, açıklama yapmazdı. Sadece babam başını kaldırma, içinde tut, bir şey söyleme. Onları pistte yen, yapabileceğin sadece bu’ derdi” diyerek yaşadıklarını hatırlıyor.

Küçük yaşta yarışmaya başlamanın da baskısını hissetmiş: “20’li yaşlarımda çok zor dönemlerden geçtim. Hayatım boyunca psikolojik sorunlarım oldu. Çok erken yaşta, sanırım 13 falandım, depresyon yaşamaya başladım. Sanırım yarış baskısı ve okulda yaşadığım zorluklar, zorbalıkların etkisiyle. Konuşacak kimsem yoktu.”

2020’de pandemiyle birlikte bir girdiği ruhani arayışla sabahları beşte kalkıp meditasyon yapmaya başladığını anlatıyor: “Başta zihnimi sakinleştirmekte zorlandım. Ancak kendimle bağlantıya geçmek, içsel duygularımı, ne yapabileceğimi anlamak için harika bir yol.”

Depresyonla mücadelesinde hiç terapistle görüşüp görüşmediğini sorulunca da “Yıllar önce bir kadınla konuştum ama faydası olmadı. Bir gün bir terapist bulmak isterim” diye yanıtlıyor.

Sessizlik kamplarına gittiğini, psikoloji üzerine kitaplar okuduğunu anlatıyor: “Anne babanızdan size geçen şeyleri, o örüntüleri görüyorsunuz, olan bitene nasıl tepki vereceğinizi, bunları nasıl değiştirebileceğiniz öğreniyorsunuz. Geçmişte beni öfkelenediren şeyler artık öfkelendirmiyor.”

39 yaşındaki dünya şampiyonu iç huzurunu bulmuş gibi görünüyor…

Konu ırkçılık olunca F1'de sahne onun: Lewis Hamilton FIA başkanına çıkıştıKonu ırkçılık olunca F1’de sahne onun: Lewis Hamilton FIA başkanına çıkıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.