Beyaz perdede İrlandalı dalgası: Yumuşak maskülenlik onlardan sorulur

Cillian Murphy Oppenheimer'daki performansıyla İrlanda'ya ilk Oscar'ını kazandırarak  beyaz perdeye yeşil damgayı vurdu. 2023 yazı seksi İrlandalıların yazıydı. Bu yıl zamanın ruhundan geçen yumuşak erkeksilikleriyle daha da çok konuşulacaklar. 

Popüler 20 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Soldan sağa) Paul Mescal, Andrew Scott, Barry Keoghan, Cillian Murphy

İrlandalı oyuncuların sinemada başarısı elbette yeni değil. 90’lı yıllarda İrlanda kökenli Daniel Day-Lewis ve Liam Neeson Hollywood’da hüküm süren İrlandalı yıldızlardı. 2010’lu yıllarda ise Michael Fassbender İrlanda’nın parlayan yıldızı oldu. Üstelik bu beyefendiler yalnızca oyunculuk performanslarıyla değil zamanla bir arzu nesnesi olarak da kabul gördü.

Şimdi  bayrağı başka İrlandalılara devrettiler ve onlar daha çok arzulanıyorlar. Hatta 2023 yazı seksi İrlandalılar yazı ilan edildi. Yaz sonbahara, sonbahar kışa döndü ama seksi İrlandalılar hakimiyeti sürüyor.

Aslında 2023 Oscarlarında 14 İrlandalının aday olmasıyla bir rekora imza atıldığında zümrüt yeşil dalganın sinyalleri verilmişti. 2023 yılında ise yeşil dalga daha da büyüyerek Hollywood kıyılarına ulaştı. Paul Mescal ve Andrew Scott ‘All of Us Strangers’ın başrol oyuncuları olarak performanslarıyla övgü topladı. Barry Keoghan Saltburn’deki çıplak dans sahnesiyle dillere dolandı. Ve Cillian Murhpy… En iyi erkek oyuncu dalında Oscar’ı kazanarak başarısını tescilledi, ödül sezonunda kırmızı halıdan insanın ruhuna bakan mavi gözleriyle kalpleri eritti.

İrlanda kültürünün dünyadaki yeri üzerine kitap yazan eleştirmen ve yazar Rachel Connolly İrlandalıların yakışıklı/güzel ve cazibeli olmaya yatkın olduğunu söylüyor ve yükselen ilgiyi buna bağlıyor.

Scott, Mescal, Keoghan ve Murphy bu görüşün ne kadar doğru olduğunun sağlaması gibiler. Peki bu, aynı dönemde yükselişe geçmelerini açıklamak için yeterli mi? Başka ortak noktaları ne? Cevap İrlanda’daki Trinity College Dublin’den film çalışmaları alanında ders veren aynı zamanda eleştirmen Ruth Baron’dan geliyor: “Hepsi bir tür yumuşak maskülenitenin vücut bulmuş hali”.

Daha geniş perspektiften örneğin politik açıdan meseleye bakmak gerekirse ki popüler kültür politikayla ilk bakışta görünenden çok daha fazla ilişkilidir, bu konuyla ilgilenen milenyumlar ve Z jenerasyonu için İrlanda politikası sorunsuz görünüyor. Bu günümüz dünyası için pek taze bir duygu. Barton İrlanda’nın dünya sahnesinde özel bir yerde durmadığını söylüyor: “Saldırgan değiliz. Sömürgeci değiliz. Görece stabil demokrasiye sahip olan dünyadaki az sayıda ülkeden biriyiz. Çılgın liderlerimiz yok. İrlandalılık iyi huylu bir kimlik.”

Gelin bu seksi İrlandalılara biraz daha yakından bakalım.

Paul Mescal

2020’de ‘Normal People’ dizisiyle hatırı sayılır bir hayran kitlesi edindi, BAFTA ödülünü de kaptı. Ardından 2022’de ‘Aftersun’  performansıyla En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar adayı oldu. 2023’te ‘All of Us Strangers’ ile dergi kapaklarından, kırmızı halıdan eksik olmadı. Şimdi ilk filmiyle Russell Crowe’u yıldız yapan ve Oscar kazandıran ‘Gladyatör’ün devam filminde izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Bu seksi İrlandalıyı dönem kıyafetleriyle izleme fikri heyecan verici.

Andrew Scott

İzleyicinin gayet aşina olduğu bir isim aslında. Ancak ‘All of Us Strangers’ta rol arkadaşı Mescal ile filmde ve gerçek hayatta o kadar iyi  bir ikili oldular ki burada ondan bahsetmemek olmazdı. Scott aslında sinema ve diziler kadar tiyatro sahnelerinin yıldızı. ‘Sahne hayvanı’ diye tabir edilen oyunculardan. Son olarak geçen yıl Çehov’un ‘Vanya Dayı’sını sahnede tek kişilik dev bir performansa dönüştürdü.

Barry Keoghan

Çıkışını 2022 yapımı ‘The Banshees of Inisherin’ filmiyle yaptı. Filmde ona Hollywood’un yıllardır gözdesi olan iki İrlandalı eşlik etti; Collin Farrel ve Brendan Gleeson. Bu filmdeki performansı 2023’te En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı ve yine aynı dalda BAFTA ödülü getirdi. 2023 yapımı ‘Saltburn’deki performansıyla övgülere boğuldu Ağızları açıkta bıraktığı söylenen performansıyla ‘The Banshees of Inisherin’deki seviyesinin üstüne çıktığı yazıldı. Bir sonraki işi merakla beklenmeye başlandı.

Cillian Murphy

Murhpy ‘Peaky Blinders’ dizisinde kazandığı hayranlarının gözünde uzun süredir seksi İrlandalı kategorisinde. Ancak bu seksi İrlandalı bu yıl kazandığı Oscar’la zümrüt yeşili dalgayı katladı. Murphy ‘Oppenheimer’daki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alarak  ilk kez İrlanda’ya Oscar getirdi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.