Marina Abramovic ‘Balkan Erotik Destanı’nı İngiltere’de sahneleyecek
Performans sanatçısı Marina Abramovic'i yaşlanma karşıtı krem işine sokan dünya başka ünlülere neler yapmaz!
Ünlü performans sanatçısı Marina Abramovic cilt bakım ürünleri içeren The Abramovic Method (Abramovic Yöntemi) isimli bir marka çıkarmış. Bir doktorla işbirliği yapmış elbette, ancak kişisel olarak oldukça ön planda.
Artnet’in haberine göre işbirliği yaptığı doktor, Abramovic’in Lyme hastalığıyla mücadelesine ve yoğun programının üstesinden gelmesine yıllardır büyük destek olmuş. 77 yaşındaki Abramovic şakayla karışık “Onun desteğiyle 110 yaşına kadar yaşarım, zaten kadın sanatçıların ciddiye alınması için 100’ü geçmesi şart” demiş.
Ambalajlarını da kendi tasarladığı ürünler bir hayli tuzlu, mesela cilt kremi 250 dolar. Hakikaten gayet genç ve dinç görünen Abramovic gençliğinin sırrı olarak “İçki sigara içmem, uyuşturucu kullanmam, günde sekiz saat uyurum ve sevgilim benden 21 yaş küçük” diyor. Abramovic yöntemini de iç ve dış güzelliklerinin bağlantısına vurgu yapan ve yüzeyselliği aşan bir felsefe olarak tanımlıyor.
Bilemedim, bana gayet yüzeysel bir pazarlama söylemi gibi geldi. “The Artist is Present” (Sanatçı Burada) performansının ulvi zirvesinden ne kadar uzaktayız. Bu performansta, eski aşkı Ulay’ın Abramovic’in karşısına oturduğu videoyu izlemeyen kaldı mı? Bu da bize çağımızın bir oyunu. Hayran olduğumuz sanatçıların istesek de istemesek de yaptıkları her şeye ekspoze olmak. Abramovic’in enerji damlalarını görmesem de olurdu.
Ünlüler ve markalar deyince son bir haftadır ortalığı kasıp kavuran Jeremy Allen White Calvin Klein iç çamaşırı reklamlarından da bahsetmemek olmaz. The Bear (Ayı) isimli dizinin ödüllü yıldızı White, reklamda soyunup sere serpe yatarak fit vücudunu sergiliyor. Reklamı ünlü Türk moda fotoğrafçısı Mert Alaş çekmiş. White, The Bear’da yakışıklı bir çocuk, ama Calvin Klein reklamında Yunan tanrısı mertebesinde.
White bu Yunan tanrısı vücudunu acaba profesyonel bir güreşçiyi canlandırdığı ilk uzun metrajlı filmi The Iron Claw’a (Demir Pençe) hazırlanırken mi yaptı?
White’ın reklamı müthiş ilgi gördü ve çok beğenildi. Ancak Calvin Klein reklamında yer alan tek ünlü o değildi. Müzik sanatçısı FKA twigs de aynı kampanyanın bir uzantısında poz vermiş. Ancak İngiliz Reklam Standartları Kurumu (ASA- Advertising Standards Authority), twigs’in stereotipik bir cinsel obje olarak göründüğü gerekçesiyle, reklamı yayından kaldırtmış. twigs de kendi Instagramında “Ben kendimi cinsel bir obje olarak değil, hayal etmesi güç acıların üstesinden gelmiş inanılmaz bir vücuda sahip güçlü ve güzel bir kadın olarak görüyorum” demiş.
“Hem geçmişteki, hem de hali hazırdaki kampanyalara baktığımda burada bir çifte standart var” diye de hücuma geçmiş. Atıfta bulunduğu White’ın kampanyası. “O stereotipik bir cinsel obje değil mi yani’ demeye getiriyor.
Bence kampanyada White dört dörtlük bir cinsel obje, ama erkeklerin böylesi metalaştırılmasına henüz alışkın değil bünyeler, tespit etmekte zorlanıyorlar galiba. Öte yandan erken konuşmayalım, ASA’ya White kampanyası ile ilgili de tüketici şikayeti gelmiş. Belki o da sansürden nasibini alır.
Popüler kültür sosuna bulanmış bu konular masaya ne çok ağır mesele getiriyor: Cinsiyetçilik, yaşlı ayrımcılığı, metalaşma … Allen’lı Calvin Klein reklamı konusunda son noktayı ise, uzun reklamcılık yıllarımdan bu yana takip ettiğim efsanevi BBH reklam ajansının kurucusu Sir John Hegarty koyuyor (kısaltarak çeviriyorum):
“Casting açısından, doğru zamanda doğru insan. Tam da White, Altın Küre kazanmışken. Estetik açıdan doğru, merak ettiren bir reklam ve altın saatte New York gibi güzel bir arka plan var. Müzik ünlü “You Don’t Own Me” (Bana Sahip Değilsin) şarkısı. 1963’lerde kadın özgürlüğüyle ilişkiliydi bu şarkı. Burada da bir tür özgürlük çağrıştırıyor. Gelin görün ki, reklamda fikir yok. Çok yazık. Bu reklam bir hakikatle veya içgörüyle ilişkili olsaydı, gerçek bir klasik olurdu. Hakikatsiz sanat dekorasyondur.”
Fikirmiş gibi sunulup fikirsiz olan, derinmiş gibi sunulup sığ olan, gene de ilgi gören, konuşulan, dev pazarlama bütçeleriyle beğeni butonlarına bastırtan her şeyden illallah geldi. En azından Sir John Hegarty’nin iki güzel kitabı var. ‘Yaratıcılık- Kuralları Boşverin’ ve ‘Reklam: Zekayı Sihre Dönüştürmek’.
17 Kasım 2024 - Booker’ın son kazananı Orbital tam da COP 29’a denk geldi!
10 Kasım 2024 - Her şeyin sorumlusu: Çocuksuz kedi kadınlar!
27 Ekim 2024 - Intermezzo: Sally Rooney yine mest ediyor
20 Ekim 2024 - Kimse kendini kandırmasın, Victoria’s Secret’ta değişen bir şey yok
13 Ekim 2024 - Baskı, şiddet, yaş ayrımcılığı: Filmekimi karanlık köşeleri aydınlattı