Michelin yıldızlı restoran ekonomik krize direnemedi: 26 yıllık EIPIC kapanıyor

Yarın gastronomi dünyası için büyük gün; İstanbul, İzmir ve Bodrum bölgesinden Michelin yıldızı alan restoranlar törenle duyurulacak. Ancak yıldız başarının garantisi değil; dünyanın bir başka köşesinden gelen veda haberi bunun en güncel kanıtı.

Popüler 8 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Michelin yıldızlı şefler Alex Greene ve Michael Deane

Kuzey İrlanda’nın Belfast kentindeki Michelin yıldızlı restoran, 26 yıllık faaliyetinin ardından hem müşteriler hem de işletmeciler için çok pahalı hale gelen maliyetler nedeniyle kapanıyor.

CNN.com’un haberine göre Kuzey İrlandalı şef Michael Deane tarafından 1990’larda kurulan imparatorluğun en önemli ‘fine dining’ restoranı olan EIPIC, 1997 yılında ‘Deanes’ adıyla açıldıktan bir yıl sonra ilk Michelin yıldızını kazandı.

Ancak bu ay şirket, müşteriler fiyatları yüksek bulması, Covid, Brexit ve hayat pahalılığı krizinin etkileri nedeniyle 2023 yılı sonunda kapanacağını duyurdu. Restoranın daha bütçe dostu bir anlayışla yeniden kurulması planlanıyor. Deanes EIPIC’in baş şefi Alex Greene, yeme içme ve konaklama sektöründe ‘uygun fiyat’ trendinin yükseleceğini söyledi.

Maliyet kontrolden çıktı

Şef Greene, tamamen batmış durumda olmadıklarını ancak insanların beklentilerini karşılayamadıklarını söylüyor: “Pandemiden bu yana beklentiyi karşılamanın maliyeti ikiye katlandı, maliyet kontrolden çıktı. Ama biz fiyatları iki katına çıkaramayız.”

EIPIC’deki tadım menülerinin fiyatı 100 sterlin (yaklaşık 3,500 lira), fiyat skalasının en uç noktasında sayılmaz, ancak küçük bir şehir olan Belfast, Londra ya da Paris gibi şehirlerde bulunan zengin lokantalar kadar hareketli değil.

Dikkat çeken bir başka nokta da ‘fine dining’ kavramının değişmesi. Michelin yıldızlı çoğu restoran klasik fine-dining modelini takip etse de Alex Greene’e göre lüks yemekle özdeşleşen beyaz keten masa örtüleri, şık servis ve benzeri şeyler geçmişte kaldı. Michelin kalibresindeki modern restoranlar daha sade. Geleneksel fine dining’in hala bir alıcısı var ama gittikçe küçülüyor. Bu küçülen grup ise beyaz keten masa örtülerini ve şık servisi görmeyince yeterince iyi hizmet alamadığını düşünüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.