Modanın en büyük rekabeti dizi oldu: İlk fragman yayında

Kadınların hayatını derinden etkileyen iki markanın kurucuları Coco Chanel ve Christian Dior'un amansız mücadelesini anlatan televizyon dizisi 'The New Look'un ilk fragmanı yayınladı. 

Popüler 21 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
'The New Look'ta Christian Dior'u Ben Mendelsohn (solda) Gabrielle 'Coco' Chanel'i Juliette Binoche (sağda) canlandırıyor

Modanın en büyük ismi kim derseniz benim cevabım Coco Chanel olur. 1883’te Fransa’da doğan Gabrielle ‘Coco’ Chanel, 1909’da kendi adını taşıyan markasını kurdu ve kadın modasında devrim yarattı.

Ama hemen arkasında, hatta yanında bir isim daha sayacaksak o da Christian Dior’dur. Çünkü Chanel’i tahtından indirdi.

Christian Dior (1905-1957) modaevini kurduktan sonra sadece 10 yıl yaşadı ama modada kalıcı bir iz bıraktı

14 Şubat’ta gösterime girecek olan ‘The New Look’ dizisi işte bu iki isim arasındaki mücadeleyi anlatıyor.

Dizi adını Christan Dior’un 1947’de daha ilk koleksiyonunda sunduğu sıkı bel hattından diz altına inen dökümlü etekleri tasvir eden ‘Yeni Görünüm’den almış.

 

20. yüzyıl modanın çok daha fazla ciddiye alındığı yıllardı. Elbiseler ve aksesuarlar tam anlamıyla statü sembolüydü. Zamanın ruhunu ayna gibi yansıtırdı.

Dior’un moda sahnesine çıkardığı ‘The New Look’ da savaş sonrasında özlenen iyimserlik ve bolluğa duyulan özlemin ifadesiydi. Üstelik erkekler cepheden dönmüştü, kadın tekrar feminen bir görünüme bürünebilirdi. Christian Dior tam da bu dalganın üstünde yükseldi.

Klasik bir Dior silueti

Coco Chanel’i en azından bir süreliğine tahtından indiren yalnızca moda tercihleri değil. Alman işgali altındaki Paris’te ticari çıkarları için Nazilerle kurduğu ilişkiler imajını sarstı.

Savaştan sonra bir süre İsviçre’de sürgünde yaşadı, 1953’te, 70 yaşındayken, moda evini yeniden açmak için Paris’e döndü. Yahudi karşıtı görüşleri yüzünden bugün hala eleştirilse de moda tarihindeki öneminin hakkı teslim ediliyor.

Coco Chanel: Küçük siyah elbisenin mucidi

Klasik, zarif ve sofistike olarak tanımlanabilecek Chanel stilini yaratan Coco Chanel’in modaya katkıları

* 20. yüzyılın başında kadınları korselerden ve haraket kabiliyetlerini kısıtlayan elbiselerden kurtaran tasarımlar yaparak devrim yarattı (1909).

* 103 yıl önceki çıkışından bugüne formülü hiç değişmediği halde hala popülerliğini ve tazeliğini koruyan Chanel No. 5 adlı parfümü yarattı (1921).

* 1920’lerde Chanel tüvit takımı yarattı. Bu tasarımın yüzyılı aşıp hala geçerliliğini korumasında markayı 1983-2019 arasında yöneten Karl Lagerfeld’in büyük katkısı oldu.

Chanel’in ilk tüvit tasarımlarından biri (solda) Karl Lagerfeld Chanel takımı 36 yıl boyunca her sene yeniden yaratmayı başardı. Claudia Schiffer (ortada) ve Kendall Jenner (sağda).

* * Bugün hala geçerliliğini koruyan ‘küçük siyah elbise’ ile siyah rengi yeniden anlamlandırdı (1926).

* Kadınların çantalarını elde değil omuzda taşıyarak ellerinin serbest kalmasını mümkün kılan şık omuz çantasını 1930’larda yarattı. Sürgünden Paris’e döndükten sonra tasarımı yenildi (1955)

Coco Chanel kendi tasarımı olan meşhur omuz çantasıyla

Mini dizi, büyük rekabet

Böyle zengin bir malzemeyi konu edinen ‘The New Look’ adlı dizinin ilgi göreceğine şüphe yok. Dior’un feminen kadını yeniden spot ışıklarının altına sürmesi, Chanel’in yeni görünümü muhafazakar bularak eleştirmesi, değişlen kadınlık idealleri, fonda Paris’le 1940’lardan 50’lere uzanıyor.

Oyuncu kadrosunda başrollerdeki Juliette Binoche ve Ben Mendelsohn’un yanında Maisie Williams, John Malkovich, Emily Mortimer, David Kammenos, Glenn Close gibi isimlerin olduğu zengin bir oyuncu kadrosu var. Dizinin yaratıcısı 15 kez Emmy’ye aday olan Todd A. Kessler. 20 yüzyıla ait şarkıların cover’larını da bol bol duyacağımız ‘The New Look’ bir şölen vaat ediyor.

The New Look 1940’lardan 50’lere uzanan Paris moda dünyasını anlatıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.