Obez kedi Şiraz’ın pilatesle imtihanı

Düzensiz beslenme ve hareketsizlik nedeniyle obez olan dört yaşındaki kedi Şiraz pilates yapıp koşu bandında koşarak, havuzda yüzerek fazla kilolarından kurtulmaya çalışıyor.

Popüler 3 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Beyza Dikkatli’nin 2,5 aylıkken sahiplendiği ve Şiraz ismini verdiği kedisi kısırlaştırma operasyonundan sonra zamanla aşırı kilo aldı. Dikkatli dört yaşındaki kedisinin kısa sürede dokuz kiloya ulaştığını fark etti.

AA’nın aktardığına göre Dikkatli’nin aşını beslenme ve hareketsizlikten doğan bu sorunu çözmek için veterinerlik fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine götürdüğü Şiraz’ın kilo verme süreci başladı. Veteriner hekim Bahri Terzi ile veteriner teknikeri ve fizyoterapisti Yağmur Denli’nin gözetiminde tedavi gören, her gün koşu bandı ve pilates topuyla egzersiz yaptırılan Şiraz havuzda da yüzerek kısa sürede iki kilo vermeyi başardı.

Şiraz egzersizden hoşlanmıyor. Fotoğraflar: AA

Egzersizin yanında diyet de uygulanan Şiraz’ın üç kilo daha vermesi için terapi programına aralıksız devam ediliyor.

Veteriner teknikeri ve fizyoterapisti Denli obezite sorunuyla gelen kedi ve köpeklerin öncelikle sağlık kontrollerinin yapıldığını, obezitenin nedenine göre uygulanacak tedavinin belirlendiğini anlattı. Rehabilitasyon merkezinde pilates, koşu bandı, havuz ve egzersizlerin yapıldığını belirten Denli kedi ve köpek için uygulanan protokolün değişiklik gösterdiğini vurguladı.

Denli süreci şöyle anlattı: “İlk başladıklarında korkuyor ve yapmayı reddediyorlar. Onları ödüllendirerek alıştırıyoruz. ‘Koşu bandına çıkarsam sonunda sevdiğim bir mama verilecek’ diye düşünüyorlar. Tabii biraz zaman alıyor, kimi reddediyor, kimi korkuyor ama zamanla her şey oturuyor ve artık keyif almaya başlıyorlar.” Egzersize alınan kedi ve köpeklerin hızlı kilo kaybetmesini tavsiye etmediklerini belirten Denli bunun da bazı sağlık problemleri yaratabileceğine dikkat çekti.

Şiraz kilo vermek için yüzüyor.

“Şiraz, çok tembel, hareket etmeyi sevmiyor”

Denli obez kedi Şiraz’ı iki ay önce terapiye aldıklarını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şiraz kısırlaştırma operasyonundan sonra kilo almaya başladı. Şiraz çok tembel, hareket etmeyi sevmiyor, mama yemeyi çok seviyor. Bundan dolayı da kilo verirken mutsuz. Hocalarımın yaptığı tetkikler sonucunda diyet mama yemesine karar verildi. Bunun üzerine sporunu da eksik etmiyor. Yaklaşık üç kilo daha vereceğiz. Şiraz’ı yüzmeye alıyoruz, koşu bandında yürüyor, pilates yapıyor. Yorulduğu için her şeyi kısa kısa tutup gün içinde birkaç seans şeklinde yapıyoruz.”

Şiraz’ı teşvik etmek için ödül olarak mama veriliyor.

Veteriner hekim Bahri Terzi de obezite sorununun hayvanlarda da çok fazla görüldüğüne dikkat çekerek özellikle kısırlaştırma operasyonu sonrası kedi ve köpeklerin enerji ihtiyaçlarının azalmasıyla hızlı şekilde kilo aldıklarını anlattı. Terzi kedi köpek sahiplerine şu uyarılarda bulundu: “Hayvan sahipleri bu duruma dikkat etmiyor. Çok şirin geldikleri için herhangi bir sağlık sorunu olacağını düşünmüyorlar. Daha ciddi sıkıntılar başladığında veteriner hekime başvuruyorlar. Hayvanlarda aşırı kilo alımına bağlı olarak kalp rahatsızlıkları, karaciğer sıkıntısı, solunum problemleri ve özellikle eklem sorunları görüyoruz. İlk dikkat edilmesi gereken ölçülü mama vermek, biz ne kadar verirsek o kadar yiyorlar. Her mamanın, hayvanın kilosuna göre verilmesi gereken miktarı var. İnsanlar, hayvanlardaki obezitenin bir sorun olduğunun farkında olmadığı için çözüm aramıyor. Aslında sağlıklarının çok ciddi anlamda riske atıldığının farkında olmaları gerekiyor, ölüme kadar giden çok ciddi sağlık problemlerine yol açıyor.”

Terzi Türkiye’de evcil hayvanlarda obezitenin sık görüldüğünü belirterek “Özellikle kısırlaştırılan hayvanlarda yüzde 70 oranında obezite problemi görüyoruz” dedi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.