Türkiye güzelinin yol haritası: Önce Bingöl Yayladere’de işbaşı, martta Miss World

Üstünden günler geçmesine rağmen etrafında dönen tartışmalar bitmeyen 2024 Türkiye güzeli, tıp fakültesi mezunu İdil Bilgen'in Bingöl Yayladere Toplum Sağlığı Merkezi'ne atandı, mecburi hizmetini orada yapacak. Sonra Miss Universe yarışması var.

Popüler 16 Eylül 2024
Bilgen "hekimlik benim kesinlikle ilk ünvanım" diyor.

Her yıl düzenlenen güzellik yarışmasının ardından birincilik tacını takan yarışmacıya mutlaka eleştiriler olurdu. Kendisinin daha güzel olduğunu iddia edenler, eşinin ablasının birinci güzele taş çıkartacağını savunanlara alışığız. Öyle ya güzellik denen şey göreceli bir kavram, üstelik toplumsal olarak dayatılan bir takım standartların, tektipleştirmelerin ötesine geçmekte hala zorlanıyor.

Ancak bu yıl birinci olan güzele yönelik eleştirilerde kantarın topuzu kaçtı. Genç bir kadının akıl sağlığını etkileyecek düzeyde, hakarete varan yorumlar yapıldı. Ünlüler de topa girdi, tacını iade etsin diyenler bile oldu. Babasının büyükelçi olması nedeniyle torpil yapıldığı iddiası bile ortaya atıldı.

11 Eylül’de düzenlenen Miss Turkey 2024 yarışmasında birinci olan İdil Bilgen Koç Üniversitesi Tıp Fakültesinden bu yıl mezun olmuş ve uzmanlığını onkoloji alanında yapmak isteyen bir genç kadın. Annesi Ayşe Karahan Bilgen’i  2018’de kanser nedeniyle kaybetmiş. “Annem benim ilham kaynağımdı, ben de asil ve zarif Türk kızlarının ilham kaynağı olmak istiyorum” diyor.

Kendisi hakkında yapılan yorumlara geçen hafta “Ülkemde birçok acı yaşanırken bana yapılan yorumları insanların kendi boşluklarına veriyorum” diyerek yanıtlamıştı.

Yarışmanın jüri üyelerinden aynı unvanı 1984 almış Neşe Erberk “Güzellik anlayışı değiştikçe yarışmalar da farklı misyonlar üstlenmeye başladı. Artık ‘amacı olan güzellik’ten söz ediyoruz. Bebek gibi bir fizikten daha öncelikli olan yaşadığınız topluma ve dünyaya nasıl bir güzellik katacağınız. Seçilen iki kızımız da çok iyi eğitimli, birden fazla dil biliyor, sosyal sorumluluk konusunda son derece bilinçli” sözleriyle seçimin arkasında durmuştu.

Devam eden yersiz tartışmalar Bilgen’in ülkemizi 2025 mart ayında yapılacak ve henüz ev sahibi ülkenin açıklanmadığı 72. Miss World güzellik yarışmasında temsil edeceği gerçeğini zaten değiştirmiyor.

Önce hekimim diyordu

Ancak öncesinde Bilgen’e Bingöl yolları görünmüş bile. Bilgen sonuçları 4 Eylül’de duyurulan, Sağlık Bakanlığı’nın 118. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurasında Bingöl’e atandı.

24 yaşındaki genç doktor zaten asıl ünvanının hekimlik olduğunun altını çizmişti: “Açıkçası Türkiye Güzeli seçilmeden önce benim hekim ünvanım oldu. Ben buraya bir hekim olarak katılmış oldum ve bu benim kesinlikle ilk ünvanım. Bunu gururla hayat boyu, mesleğim boyunca taşıyacağım. Türkiye Güzeli ünvanı da bence çok anlamlı, çok önemli bir ünvan. Bunu taşımaktan da çok gurur duyuyorum.”

Sosyal medya yeni Türkiye güzelini beğenmedi, hakaretler yağdırdıSosyal medya yeni Türkiye güzelini beğenmedi, hakaretler yağdırdı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.