Pazar yürüyüşü için bir sebep daha: Egzersiz, bağımlılığa karşı ilaç etkisi yapıyormuş
Uykusuz geçen gecelerden bıktınız mı? Yeni bir araştırma düzenli egzersizle mışıl mışıl uyabileceğinizi söylüyor. Gün içinde spor yapanlar, fiziksel aktivitesi yüksek olanlar daha az insomnia, yani uykusuzluk çekiyor.
Düzenli egzersiz yapmanın sağlığa faydaları malum. Yeni bir araştırma ise uykusuz gecelerinizi sona erdirebileceğini gösteriyor. Araştırmanın baş yazarı Reykjavik Üniversitesi’nden Dr. Erla Björnsdottir fiziksel olarak aktif insanlarda insomnia (uykusuzluk) ve kısa süreli uyku riskinin daha düşük olduğunu belirtiyor.
BMJ Open dergisinde yayınlanan araştırma 39-67 yaş arası 4 bin 300’den fazla kişinin 10 yıllık süreçte verileri analiz edildi. Dokuz Avrupa ülkesinden katılımcılar fiziksel aktivitelerinin sıklığı, yoğunluğu ve süresiyle insomnia belirtileri, her gece ne kadar uyudukları ve gün için uykusuz hissedip hissetmediklerine dair soruları yanıtladı.
Düzenli şekilde fiziksel olarak aktif olanların normal uyuma olasılığı yüzde 55 daha olduğu görüldü. Normal uyku gecede 6-9 saat uyudukları anlamına geliyor. Zaman içinde daha aktif bir hayat yaşamaya başlayanların ise normal uyumaya yüzde 21 daha fazla meyilli olduğu sonucuna ulaşıldı. Araştırmada yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, sigara kullanımı gibi faktörler de hesaba katıldı.
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Dr. Björnsdottir fiziksel aktivitenin insomnia belirtileri için faydalı olabileceğini gösteren mevcut çalışmalarla paralel bulgular elde ettiklerini belirtti ve ekledi “Bizim araştırmamızda ek olarak tutarlı şekilde egzersiz yapmanın önemini gösteriyor. Bu yüzden insomnia ve kısa süreli uyuyabilme şikayetlerini azaltmak için hayat boyu fiziksel olarak aktif olmak önemli.”
Elde edilen bulgular insomnia ya da az uyuma sorunu çeken kişilerde ilaç kullanımı ile terapinin yanı sıra egzersizin de bir araç olarak kullanılabileceği anlamına geliyor.
Peki egzersiz nasıl iyi bir uyku çekmemize yarıyor? Araştırmanın baş yazarı egzersizin stresi azaltıp ruh haline iyi gelerek uyku kalitesini ve süresini artırdığını söylüyor. Ayrıca vücudun biyolojik saatini de ayarlamasına yardımcı oluyor ve daha derin, dinlendirici uyku sağlıyor.
Geceleri daha çok uyumak için gündüzleri kendimi daha çok yoramam diye düşünüyorsanız endişelenmeyin. Dr. Björnsdottir yürüyüş, yoga gibi orta yoğunlukta egzersizin bile uyku üzerinde olumlu etkileri olabileceğini söylüyor