Kuzey Kore toprağına giren ABD askerinden haber yok: Kim hükümeti sessizliğini koruyor
ABD'de kasımda düzenlenecek seçimlere adaylığını koyan Robert F. Kennedy Jr.'ın 2010 yılında beynine solucan girdiği öğrenildi. "Beynimden bir parça aldıktan sonra öldü" diyen Kennedy buna rağmen rakipleri Trump ve Biden'ı yenebileceğini söyledi.
ABD başkanlık seçimlerinde Demokratlardan Joe Biden, Cumhuriyetçilerden Donald Trump öne çıksa da bağımsız başkan adayları da var. Bunlardan biri 1968’de suikasta kurban giden eski ABD Başkanı Robert F. Kennedy’nin oğlu Robert F. Kennedy Jr. New York Times’ın haberine göre Kennedy son yıllarda beynine giren bir solucandan muzdarip olduğu birtakım sağlık sorunları yaşadı.
Kennedy 2010 yılında ciddi bir hafıza kaybı ve bilinç bulanıklığı yaşadı. 2009 yılında beyin kanserinden ölen amcası Senatör Ted Kennedy’nin doktorlarına danıştı. New York’taki doktorlardan biri beyin taramasını inceledikten sonra başkan adayının sağlık sorununun sebebinin “beynine girip bir kısmını yedikten sonra ölen solucan” olduğunu söyledi. Kennedy doktorunun bu sözlerini 2012’de ikinci eşi Mary Richardson Kennedy’den boşanırken mahkemede aktarmış, o dönemde yaşadığı bilişsel sorunlar nedeniyle para kazanma gücünün de olumsuz etkilendiğini belirtmişti.
Başkan adayının yaşadığı tek sağlık sorunu bu da değildi üstelik. Cıva zehirlenmesi yaşamıştı. Yani o dönemde görüş kaybı yaşayan, kasları güçsüz düşen, hareket, işitme ve konuşma sorunları baş gösteren, hafıza kaybı yaşayan bir adamdı Kennedy. Ama artık iyileşti, parazitin de tedavi gerektirmediğini söyledi. Kennedy’nin başka sağlık sorunları da var, yıllardır düzensiz ve hızlı kalp ritmiyle tanımlanan atriyal fibrilasyondan muzdarip. Kennedy sağlık sorunlarının ardından daha çok uyuduğunu, daha az seyahat ettiğini, balık yemeyi azalttığını ve vücuttaki demir dengesini korumak için uygulanan şelasyon tedavisi alarak yaşam tarzını değiştirdiğini söylüyor.
Kennedy’nin seçim kampanyasındaki sözcüsü Stefanie Spear CNN International’a verdiği demeçte çevre savunuculuğu yaptığı dönemdeki çalışmalarının bir parçası olarak Afrika, Güney Amerika ve Asya’ya seyahat ettiği dönemde Kennedy’nin beynine solucan girdiğini söyledi. Sorunun 10 yılı aşkın süre önce çözüldüğünü ve şu an hem fiziksel, hem de ruhsal olarak sağlığının gayet yerinde olduğunu söyleyen Spear “Kennedy’nin sağlığını sorgulamak rakipleri düşünüldüğünde komik bir tavır” diyerek Biden ve Trump’a taş attı.
Geçen aylarda yapılan anketler seçmenlerin 81 yaşındaki Biden ile 77 yaşındaki Trump’ın akıl sağlığından endişe duyduklarını göstermişti. Hatta bu nedenle Biden ve Trump’ın sağlık muayenesi olması gerektiği istenmişti. Biden’ın doktoru Dr. Kevin O’Connor şubat ayında başkanın sağlık durumuyla ilgili “herhangi bir endişe olmadığını” söylemiş, Beyaz Saray da doktorun gerekli görmemesi nedeniyle bilişsel açıdan herhangi bir test yapılmasına gerek olmadığını belirtmişti. Özellikle yaptığı gaflar nedeniyle eleştirilerin hedefinde olan Biden gizli belgeleri saklama konusuyla ilgili olarak kendisine açılan davadan ileri yaşı sayesinde yırtmayı başardı. 70 yaşında olan Kennedy şimdiye kadar Biden ve Trump’a kıyasla daha atletik ve genç olduğunu kanıtlamaya çalışmış, kayak ve halter gibi yorucu aktivitelere katılarak güç gösterisi yapmıştı.
NYT’nin haberi yayınlamasından sonra sosyal medyadan bir paylaşım yapan Kennedy “Beş solucan daha beynimi yese yine de sahnede yapılacak bir siyasi tartışmada Trump ve Biden’ı yenerim. Solucanlar altı tane bile olsa sonuçtan eminim” dedi. Baylor College of Medicine’de Tropikal Hastalıklar Okulu’nun dekanı ve bulaşıcı hastalıklar alanında uzman olan Dr. Peter Hotez CNN International’a Kennedy’nin iddiasını beyin taramalarına bakmadan değerlendirmenin zor olduğunu söylüyor.
Ama işin bilimsel tarafı hakkında tahminlerde bulunan Hotez beyinlerine domuz tenyası giren kişilerin nörosistiserkoz denen bir enfeksiyondan muzdarip olduğunu söyledi. Nörosistiserkoz genelde nöbet geçirilmesine neden oluyor, nöbet önleyici ilaç kullanmak gerekebiliyor. Çünkü solucanlar ölünce beyinde sitokin denen kimyasalların salınmasına neden olabilecek bir kist oluşmasına neden oluyor.
Hotez bu kistin hafıza sorunu ve bunama ile bağlantısının araştırılmaya devam ettiğini söylüyor. Ayrıca bu semptomların bir kısmının cıva zehirlenmesiyle ilgili olması da ihtimaller dahilinde. Ayrıca Hotez solucanların Kennedy’nin söylediğinin aksine “beyin dokusu yemediğini,” ama vücuttan beslendiklerini belirtiyor. Domuz tenyası enfeksiyonlarını teşhis etmek kolay olmuyor, çünkü solucan canlıyken fark edilmesini zorlaştıracak şekilde kendini gizliyor ve taramalarda da çıkmıyor. Ancak ölüp beyinde kist bıraktıktan sonra bulunabiliyor.
Bu arada Kennedy’nin bazı aşılara karşı uzun zamandır var olan şüpheciliği kamuoyu önündeki imajının belirleyici bir unsuru haline geldi. Aşılar hakkında yalan bilgi yaymakla suçlanan Children’s Health Defense adlı grubun kurucusu olmasına rağmen, “aşı karşıtı” olduğu iddialarını reddetmişti Kennedy.