ABD’de hıyarcıklı veba vakası: Kediden bulaşmış olabilir

ABD'nin Oregon eyaletinde hıyarcıklı veba vakası görüldü ve muhtemel nedeni bir kedi. Hastanın tedaviye alındığı, temaslılarının da gözetim altında tutulduğu bildirildi.

Dünya 14 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Türkiye'de yaşayan her biri farklı karakterdeki kedilerin soy kütüğü için merkez sistem oluşturuluyor. Tüm dünyada milyonlarca kedi sokakta, bir o kadarı da insanlarla birlikte aile sıcaklığında yaşıyor. Dünya Kedi Irkları Derneği, 2012 yılından bu yana Türkiye'de 25 bin 400 kediyi şecerelendirdi. ( Özgün Tiran - Anadolu Ajansı )

ABD’nin Oregon eyaletine bağlı Deschutes’te sağlık yetkilileri geçen hafta kimliği açıklanmayan bir bölge sakinine hıyarcıklı veba teşhisi konduğunu duyurdu. Yetkililer bunun eyalet genelinde sekiz yıldır görülen ilk insanlı vaka olduğunu açıkladı ve muhtemelen kediden bulaştığını söyledi.

Deschutes İlçe Sağlık Hizmetleri Sorumlusu Dr. Richard Fawcett “Bölge sakini ve evcil hayvanının tüm yakın temaslılarıyla iletişime geçildi, hastalığın önlenmesi için ilaç sağlandı” dedi.

Hıyarcıklı veba genellikle enfekte bir pirenin ısırması veya enfekte bir hayvanla temas yoluyla yayılır. İnsandan insana bulaşma da olabilir ancak bu nadir görülür.

Yetkililere göre Oregon’daki vaka erken teşhis edildi ve hasta hızla tedavi edildi. Sağlık yetkilileri vakanın toplum için önemli bir risk oluşturmadığını ve eyalette başka bir vaka bildirilmediğini de sözlerine ekledi. Oregon’daki son veba vakası 2015 yılında rapor edilmişti.

Veba 1347’den 1351’e kadar Avrupa nüfusunun üçte birinden fazlasını -yaklaşık 25 milyon insanı- öldürmesiyle kötü bir üne sahip olsa da artık modern antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebiliyor. Bununla birlikte hızlı şekilde tedavi edilmezse kan dolaşımında ve akciğerlerde enfeksiyon ilerleyip ciddi hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilir.

Veba belirtileri ve alınabilecek önlemler

İnsanlarda semptomlar genellikle enfekte bir hayvan veya pireyle temastan sonra iki ila sekiz gün arasında ortaya çıkar. Belirtileri ani ateş, mide bulantısı, halsizlik, titreme, kas ağrıları ve en yaygın olarak hıyarcık denen gözle görülür şekilde şişmiş lenf düğümleri.

Deschutes İlçe Sağlık Hizmetleri evcil hayvanların dışarıda tasmalı tutulması ve sincap veya diğer yabani kemirgenlerin beslenmesi dahil vebayı önleyici çeşitli tedbirler alınmasını tavsiye ediyor:

“Pire ısırıklarından korunmak için botun üst kısmına sıkıştırılmış uzun pantolon giyin, çorap ve pantolon paçalarına böcek kovucu uygulayın. Piknik alanlarında sincap ve diğer yabani kemirgen hayvanları beslemekten kaçının.”

ABD’de veba enfeksiyonları Batı’nın kırsal kesimlerinde, özellikle de New Mexico, Arizona ve Colorado’da görülmeye devam ediyor. Resmi verilere göre 1900 ve 2012 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde 1006 doğrulanmış veba vakası meydana geldi. Bunların yüzde 80’inden fazlası hastalığın hıyarcıklı formu. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) son yıllarda ABD’de her yıl ortalama yedi veba vakası rapor edildiğini ancak bu sayının dünya genelinde çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.

En eski veba vakası Kırgızistan’da çıktı: Büyük “Kara Veba” salgını oradan mı başladı?En eski veba vakası Kırgızistan’da çıktı: Büyük “Kara Veba” salgını oradan mı başladı?

Tam 4.000 yıllık: Britanya'daki en eski vebanın izine rastlandıTam 4.000 yıllık: Britanya’daki en eski vebanın izine rastlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.