Advertisement

Araştırma: Hava kirliliği tüp bebekte başarı oranını yüzde 38 azaltıyor

Hava kirliliğinin erken doğum ve düşük oranını artırdığı biliniyordu. Yeni bir araştırma kirliliğin tüp bebek tedavisinin başarı oranını da yüzde 38 düşürdüğünü gösterdi.

Çevre 8 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği’nin Amsterdam’daki yıllık toplantısında sunulan araştırmaya göre hava kirliliğine maruz kalmak tüp bebek tedavisinde canlı doğum oranını yüzde 38 oranında düşürüyor.

Daha önceki araştırmalar hava kirliliğiyle düşük ve erken doğum arasındaki ilişkiyi göstermişti. Mikroskobik is parçacıkları kan dolaşımına girerek yumurtalıklara ve plasentaya ulaşabiliyordu. Ancak bu son çalışma kirliliğin etkisinin yumurta gelişimini bozarak hamilelik öncesinde başladığını öne sürüyor.

The Guardian’ın haberine bulguları paylaşan Dr. Sebastian Leathersich “Yumurta toplama öncesinde en yüksek seviyelerde partikül madde hava kirliliğine maruz kalan kadınların en düşük seviyelere maruz kalanlara göre bebek sahibi olma olasılığının üçte birden daha fazla düşük olduğunu gözlemledik” dedi.

Bir yılda 6.7 milyon ölüm

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hava kirliliği 2019 yılında 6.7 milyon ölüme sebep oldu. Bu nasıl oluyor? Mikroskobik is parçacıkları akciğerlerden kan dolaşımına geçerek vücudun her organına taşınıyor ve kalp hastalıkları, mide kanserleri ve demans riskini artırıyor. Ayrıca bunun zeka düşüşleriyle de ilgili olduğu biliniyor.

Tüp bebeklerdeki başarı oranının düşüşünü saptayan araştırma Avustralya’nın Perth şehrinde sekiz yıllık bir dönemde yapılan tüp bebek tedavilerini analiz etti. 1.836 hastadan 3.659 dondurulmuş embriyo transferi incelendi ve sonuçların çapı 10 milimetreden az olan ince partikül maddelerle (PM10) ilgili olup olmadığı takip edildi.

Genel canlı doğum oranı transfer başına yaklaşık yüzde 28’di, ancak başarı oranı yumurta toplama öncesindeki iki hafta içinde kirleticilere maruz kalma seviyelerine göre değişiklik gösterdi. En yüksek maruz kalma çeyreği ile en düşük maruz kalma çeyreği karşılaştırıldığında canlı doğum olasılığı yüzde 38 azaldı.

Doğrudan hücreyi inceleyecekler

Dr. Leathersich “Bu bulgular, kirliliğin sadece hamileliğin erken aşamalarını değil, yumurtaların kalitesini de olumsuz etkilediğini gösteriyor.  Yani sorun gebelikten önce başlıyor ki bu daha önce bildiğimiz bir durum değil” dedi.

Araştırma ekibi kirleticilerin neden olumsuz etki yaptığını anlamak için şimdi doğrudan hücreleri incelemeyi planlıyor. Bu çalışma Avustralya gibi havası nispeten temiz bir ülkede düşük hava kirliliğinin bile zararlı etkilerini gösteriyor.

Hollanda’da doktor tüp bebek için kendi spermini kullandı, en az 21 çocuğa baba olduHollanda’da doktor tüp bebek için kendi spermini kullandı, en az 21 çocuğa baba oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.