Aşırı kiloluların dikkatine: Akşam egzersizi sağlığa daha faydalı

Avustralya'da yapılan bir çalışmaya göre obez kategorisine giren bireylerin akşam yaptıkları egzersizler sağlıklarına daha çok yarar sağlıyor.

Sağlık 16 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

İsmet Berkan dün 10Haber’deki köşe yazısında 10Haber okuyucularının İran ve İsrail arasındaki gerginliktense Özgür Gökmen Çelenk’in 10Haber için hazırladığı “Bayram kilolarını eritme rehberi: 10 öneriyle forma girin” haberini okumayı tercih ettiğini belirtmişti. Belli ki bayram tatilinde tatlılara abanıldı, kilolar alındı. Şimdi de kilo verme çareleri aranıyor. Benden duymuş olmayın ama 10Haber’de de dün en çok “O değil de bayramda iyi kilo almışız” lafı edildi.

İşte tam bu noktada size zayıflamanın püf noktasını verecek yeni bir çalışmayla karşınızdayız. Diabetes Care dergisinde yayınlanan çalışmaya göre obez kategorisinde yer alan kişiler en yüksek faydayı akşam saatlerinde yapacakları egzersizde görüyor.

Sydney Üniversitesi Charles Perkins Merkezi’ndeki bilim insanları Birleşik Krallık Biyobankası’ndan 40 yaş üstü ve obez 29 bin 836 kişiye ait sağlık verilerini sekiz yıla yakın süre boyunca takip etti. Sekiz yılda katılımcılardan 1425’i ölürken 3980’inde kalp ve damar hastalığı rahatsızlığı, 2162’sinde de mikrovasküler fonksiyon bozukluğu görüldü. Ayrıca veri tabanındaki 2995 kişiye de tip 2 diyabet tanısı konmuştu. 

Araştırmacılar vücuda takılabilir cihazdan elde ettikleri verilere göre sabah, öğleden sonra ya da akşam orta ve ağır şiddette egzersiz yapanları sınıflandırdı. Sonuçlara göre orta ya da şiddetli fiziksel aktiviteleri akşam altı ile gece yarısı arasında yapanlarda erken ölüm ya da kalp ve damar hastalıklarından ölüm riski daha azdı.

Spora yeni başlayanlar için hele de fazla kiloluysalar 10 dakikanın üstünde egzersiz yapmak için epey bir kararlılık gerekir. Çalışma akşam saatlerinde üç dakika bile egzersiz yapılsa günlük fiziksel aktiviteden daha fazla fayda gördüğünüzü gösteriyor. Yani yeni başlayanlar, ailesi “Sadece üç dakika mı dayanabildin” diye dalga geçenler motivasyonunuz kırılmasın. Bu arada daha önceki çalışmalar üç dakikalık egzersizlerin şekeri kontrol altına alma ve kalp hastalıkları riskini azaltma konusunda pozitif bir etki yaratacağını göstermişti.

Bu arada çalışmada yapılan fiziksel aktiviteler arasında bir ayrım yapılmamış. Araştırmanın başyazarı Dr. Matthew Ahmadi akşam yapılan egzersizin tip 2 diyabete karşı en koruyucu egzersiz olduğunu da not düşüyor.

Yenen baklavaların acısını akşam yapılacak egzersizlerle çıkarma vaktinin zamanı geldi de geçiyor bile.

📌Gece dışarı çıkamayanlar için yılların dostu Leslie’nin yürüyüş videolarından birini aşağıya not düşüyoruz.

Bayram kilolarını eritme rehberi: 10 öneriyle forma girinBayram kilolarını eritme rehberi: 10 öneriyle forma girin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler