Sunucu Ali Emre Dedeoğlu: Sporcuların yüzde 70-80’i tütünlü mamül kullanıyor
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesi genelinde her yıl 2.7 milyon insanın alkol, fosil yakıt, tütün ve ultra işlenmiş gıda nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Hazırladığı raporda bu ürünleri üreten kurumsal şirketleri ve sektörü hedef aldı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni yayınladığı raporda Avrupa’da her yıl 2.7 milyon insanın alkol, fosil yakıt, tütün ve ultra (aşırı) işlenmiş gıda tüketimi sebebiyle öldüğünü duyurarak hükümetleri sağlığa zarar veren ürünlerin nasıl pazarlanacağına ilişkin daha sıkı düzenlemeler yapmaya çağırdı. Raporda büyük şirketlerin ürettiği dört ana ürünün Avrupa Bölgesi’nde yılda 2.7 milyon ölümden tamamen veya kısmen sorumlu olduğu belirtildi.
Buna göre tütün her yıl yol açtığı bir milyonu aşkın can kaybıyla başı çekiyor ve Avrupa’da ölümlerin yüzde 10’undan sorumlu. Yaklaşık 600 bin ölümün nedeni olan fosil yakıtlar ikinci sırada. Alkol ise yılda 400 bin ölüme neden olarak dördüncü sırada yer alıyor.
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge özellikle Avrupa bölgesi olmak üzere diğer bölgelerdeki ölümlere dikkat çekerek “Dört endüstri bölgemizde her gün en az yedi bin kişiyi öldürmektedir. Aynı büyük ticari kuruluşlar halkı zararlı ürünlerden koruyacak sağlık politikalarını ve düzenlemeleri de engelliyor” dedi. Dr. Kluge endüstrinin taktikleri arasında hedefli pazarlama stratejileriyle savunmasız insanları istismar etme, tüketiciyi yanıltma ve ürünlerinin faydaları ya da çevresel etkileri hakkında yanlış iddialar yaymak gibi unsurlar yer aldığını anlattı.
Rapor Avrupa genelindeki hükümetleri sağlığa zararlı ürünlerin nasıl pazarlanacağına ilişkin daha sıkı düzenlemeler uygulamaya, tekelci uygulamalara ve lobi faaliyetlerine sınırlama getirmeye çağırdı ve ticaret anlaşmaları ile ekonomik yasaların halk sağlığını öncelemesini istedi.