Bir sivrisinek hastalığı daha: Mavi dil

Fransa’da mavi dil virüsü hızla yayılıyor. 10 vilayette 190 vaka görüldü. Ücretsiz aşılama başladı. Belçika’da da 500’den fazla çiftlik etkilendi. Sivrisineklerin taşıdığı virüs insanlara bulaşmıyor ancak hayvanlar için ciddi tehdit oluşturuyor.

Dünya 24 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Son haftalarda Fransa’nın kırsal bölgelerinde çiftlik sahiplerinin endişeleri giderek artıyor. Ülkedeki 10 vilayette özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı yayılmaya devam ediyor. Bu tehlikeli virüs hayvanların dillerini maviye dönüştürmesiyle biliniyor ve çiftliklerde tedirginliği artırıyor.

Fransa Tarım Bakanlığı 5 Ağustos’ta tespit edilen ilk vakanın ardından hızla yayılan virüsle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Bakanlık 22 Ağustos itibarıyla vaka sayısının yaklaşık 4 kat artarak 190’a ulaştığını duyurdu.

Yetkililer bu artışın ciddi olduğunu ancak yeni vakaların, ilk vakaların görüldüğü yerlerin yakınında tespit edildiğini belirtti.

Hükümet virüsle mücadele için 12 Ağustos’ta hayvan çiftliklerinde ücretsiz aşılama kampanyası başlattı. Bu kampanya yıl sonuna kadar devam edecek ve çiftlik sahiplerine bir nebze olsun rahatlama sağlayacak.

Belçika’yı da vurdu: Yayılma hızı endişe verici

Belçika’da da benzer bir durum yaşanıyor. Ay başında ortaya çıkan mavi dil hastalığı 500’den fazla çiftliği etkiledi. Henüz kaç hayvanın telef olduğu bilinmiyor ancak virüsün yayılma hızı endişe verici.

Neyse ki bu virüs insanlara bulaşmıyor ancak hayvanlarda yüksek ateş, iştah kaybı, eklem ağrıları, süt veriminde azalma, düşük ve solunum problemlerine neden olabiliyor.

Fransa’nın çiftliklerinde bu sessiz tehdit her geçen gün daha da büyürken, çiftlik sahipleri ve veterinerler hastalığın kontrol altına alınması için yoğun çaba sarf ediyor.

Sivrisinek deyip geçmeyin: Yunanistan'da son bir haftada beş can kaybıSivrisinek deyip geçmeyin: Yunanistan’da son bir haftada beş can kaybı

Saksınızda bile ürüyor! Aedes türü sivrisinek 3 yılda tüm İstanbul’a yayıldı, İBB nasıl mücadele ediyor? En büyük üreme alanı o mahalledeSaksınızda bile ürüyor! Aedes türü sivrisinek 3 yılda tüm İstanbul’a yayıldı, İBB nasıl mücadele ediyor? En büyük üreme alanı o mahallede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.