Covid-19 pandemisinde erken ölenler nedeniyle 337 milyon yaşam yılı kaybedildi

Dünya Sağlık Örgütü, 2020'de hayatımıza giren Covid-19'un ilk ilki yılında milyonlarca insanın ölmesinin farklı bir muhasebesini yaptı. Buna göre insanların erken ölmeleri nedeniyle yaklaşık 337 milyon yaşam kaybedildi.

Sağlık 20 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Covid-19, 2020 yılında hayatımıza girdi ve geri dönülemeyecek değişiklikler yaptı.

DSÖ, yıllık dünya istatistikleri raporunda çarpıcı bulgulara yer verirken Covid-19 salgınının ilk iki yılında milyonlarca insanın erken ölmesi nedeniyle yaklaşık 337 milyon yaşam yılının kaybedildiğini açıkladı

2022 yılına kadar olan verilere dayanan DSÖ raporunda, pandemide kayda geçen resmi vefat sayısı yaklaşık 7 milyon olarak açıklanırken, gerçek rakamın ise 20 milyona yakın olduğuna inanıldığı yazıldı.

DSÖ’nün veri ve analizden sorumlu başkan yardımcısı Samira Asma, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu, her fazla ölüm için 22 yıl yaşam kaybetmek gibi bir şey” ifadesini kullandı.

Rapora göre pandemi iyileşme görülen hastalıklarda eğilimi tersine çevirdi. Birçok göstergenin rayından çıkmasına neden olduğu uyarısında bulunan kurum, yüzyılın ilk yirmi yılında, dünya anne ve çocuk sağlığındaki önemli iyileşmeler olduğu, HIV, tüberküloz ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığı ve bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan erken ölüm riskinin önemli ölçüde azaldığı ve 2000 yılında 67 olan küresel yaşam beklentisinin 2019’da 73’e yükseldiği belirtildi.

Ancak pandemi sonrasında işler tersine döndü. Sağlık hizmetlerine, rutin aşılamalara ve mali korumaya erişimdeki mevcut eşitsizlikler derinleşti ve özellikle sıtma ve tüberkülozda uzun süredir iyileşen eğilimleriters yöne gitmeye başladı. Açıklamada, “Bu eğilim devam ederse, bulaşıcı olmayan hastalıkların yüzyılın ortalarına kadar yıllık 90 milyon ölümün yaklaşık yüzde 86’sını oluşturacağı tahmin edilmektedir” denildi.

Bir devir kapandı: Covid-19'un artık sağlık açısından küresel bir acil durumu yokBir devir kapandı: Covid-19’un artık sağlık açısından küresel bir acil durumu yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.