Ukrayna, Kiev yakınlarında İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma İngiliz savaş uçakları buldu
İngiltere'de 3'üncü evre bağırsak kanseri 1600 kişinin katıldığı test, ameliyat sonrası tedavisine kemoterapiyle devam edilen hastaların, gereğinden uzun tedavi ihtimalini ortadan kaldıracak. Uygulanan kan testi, hastanın iyileşip iyileşmediğini belirleyerek, gereksiz kemoterapiye engel olacak.
Kanseri kandaki bazı verilere bakarak erkenden teşhis etme veya kanserin tekrar edip etmediğini anlama konusu çok uzun süredir üzerinde çalışılan bir şey. Kanseri henüz çok erken evrelerindeyken yakalamayı amaçlayan bu testler hem çok ucuz hem de zahmetsiz olduğu için aranıyor. Şimdi ABD’de geliştirilen yeni bir kan testi var ve bu test için denemeler İngiltere’de yapılıyor. İlk hedef, ülkemiz dahil dünyada en öldürücü kanserlerin başında gelen kolon kanserinin tekrar edip etmediğini veya ameliyatta bütün kanserli hücrelerin vücuttan alınıp alınmadığını kontrol edebilmek.
İngiltere’de, yaklaşık 1600 bağırsak kanseri hastasının dahil olduğu çalışma, sonuçlarına göre her yıl binlerce hastayı gereksiz kemoterapiden kurtarabilir.
Doktorlara göre 3’üncü evre bağırsak kanseri hastaların yarısı sadece ameliyatla iyileşiyor ve bu insanlar gereksiz yere kemoterapi görüyor.
Bağırsak kanseri örneğinde tedavi süreci şu şekilde: Saptanan tümörün alındığı ameliyatın ardından, kalan tümör hücrelerini temizlemek ve kanserin geri dönme riskini azaltmak için kemoterapi uygulanması öngörülüyor.
Farelerde başarılan insanda da başarılırsa inanılmaz bir tedavi ortaya çıkacak
Bağırsak kanserinde kullanılan kemoterapi oxaliplatin, el ve ayaklarda ağrılı karıncalanma ve uyuşmaya neden olabiliyor. İngiltere’de uygulanan çalışmada bu hastalara önce gerçekten kemoterapiye ihtiyacı olup olmadığını belirleyen bir test yapılıyor. Kanserden arınmışsa kişi, damardan alınan kemoterapi ilacı yerine ağızdan alınan kemoterapi tableti kullanıyor. Bunun da yan etkileri çok minimal.
BBC Türkçe’nin haberinde görüşü olan Dr. Naureen Starling, “3. evre bağırsak kanseri olan hastaların yarısı sadece ameliyatla iyileşiyor, bu nedenle hastaların büyük bir bölümünü gereğinden fazla tedavi görüyor” diyor. TRACC adlı çalışma ABD’li Guardant Health şirketi tarafından oluşturulan bir testi kullanıyor. Sonuçlar Kaliforniya’da incelendiği için iki hafta sonra geliyor. Bu çalışmada standart kemoterapi tedavisi uygulananlarla kan testiyle yönlendirilen hastalar arasında üç yıl sonra hayatta kalma oranlarında fark olup olmadığını inceleyecek. Akciğer ve meme kanseri hastalarının aynı şekilde izlenmesi için de İngiltere’de denemeler sürüyor.
Sıvı biyopsi denen bu kan testi, kanseri geleneksel yöntemlerden çok önce ortaya çıkarma potansiyeli taşıyor.