Hafta içi eksik kalan uyku borcunuzu hafta sonu ödeyerek kalp hastalığı riskini azaltabilirsiniz

Bütün hafta işe gitmek, sosyalleşmek, kendinize zaman ayırmak, ev işleriyle uğraşmak derken yeterince uyuyamadınız mı? Üzülmeyin; hafta sonu telafi ederek az uykunun olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.

Popüler 30 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Hafta sonları 'kalbime yarasın' diyerek geç saatlere kadar bebekler gibi uyuyabilirsiniz.

Yeterince uyumamak yorgunluk, unutkanlık, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kilo alma, kalp rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor. Yine de iş hayatı, sosyalleşmek, kendine zaman ayırmak ev işleriyle uğraşmak derken özellikle hafta içi yeterince uyumak neredeyse imkansız hale geliyor.

Neyse ki yine bilim insanları iyi bir haberle imdadımıza yetişti. İngiltere’den 90 bin kişinin verisini inceleyen bilim insanları hafta içi yeterince uyumayıp uyku borcunu hafta sonu ödeyenlerin olumsuz etkileri azaltabileceğini gösteriyor.

2024 Avrupa Kardiyoloji Derneği Kongresi’nde bulguları yayınlanan araştırma hafta içi yeterince uyuyamayanların hafta sonları bu eksiği telafi ederek kalp hastalığı riskini yüzde 20 azaltabileceğini ortaya koydu.

Araştırmanın yazarlarından Çin’in Ulusal Kardiyovasküler Hastalıklar Merkezi’nden görevli Yanjun Song “Uykunun yeterince telafi edilmesi düşük kalp hastalığı riskiyle ilişkilendirildi. Bu ilişki hafta içi düzenli olarak yetersiz uyuyanlarda daha da kuvvetli” dedi.

Sağlık ve yaşam tarzı verileri incelenen 90 bin 900 kişiden 19 bin 816’sının ‘uyku yoksunluğu’ kriterlerini karşılıyordu. Hastane kayıtları ve ölüm nedeni bilgilerine bakılarak kalp hastalığı, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, inme yaşayanlar tespit edildi.

14 yıllık takipte hafta sonları en çok ekstra uyuyanların (1.28-16.06 saat arası) en az telafi uykusu uyuyanlara kıyasla (0.26-16.05 saat arası) kalp rahatsızlığı geçirme riski yüzde 19 daha az.

Hafta sonu öğle saatlerine kadar uyuyunca kendini suçlu hissedenlerdenseniz bundan böyle ‘kalbime iyilik yaptım’ diye düşünebilirsiniz.

Yuttuğumuz örümceklerden iç çamaşıra, sayıklamaktan uyurgezerliğe: 10 uyku efsanesiYuttuğumuz örümceklerden iç çamaşıra, sayıklamaktan uyurgezerliğe: 10 uyku efsanesi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.