‘Erkekliğimiz kırılgan’ diyemedi, artan erkek intiharları için kadınları suçladı
Güney Kore'de hükümetin sağlık sektöründeki işe alım planı, sayıları 8 bin 400'ü bulan doktorların greve gitmesine neden oldu. Grevin ardından hükümet acil durum ilan etti.
Güney Kore, binlerce doktorun hükümetin işe alım planlarını protesto etmek için greve gitmesinin ardından halk sağlığı alarmını ilk kez “ciddi” seviyeye yükseltti. Yonhap haber ajansının aktardığına göre, 8 bin 400 doktorun greve gitmesi tıbbi hizmetleri etkilemeye başladı ve büyük hastaneler ameliyatların yüzde 50’sini iptal etmek ve acil bakım isteyen hastaları geri çevirmek zorunda kaldı.
Basında yer alan haberlerde, doktorların grev eylemlerini sürdürecekleri uyarısında bulunmaları nedeniyle ülkenin en büyük hastanelerinden biri hariç hepsinin acil servislerinin kırmızı alarma geçtiği belirtildi.
South Korea doctors’ strike: ‘severe’ public health alert issued for first time https://t.co/KEP27oLzHA pic.twitter.com/DCi5lHcUGC
— Guardian World (@guardianworld) February 23, 2024
Greve giden doktorlar pediatri, kadın doğum ve acil bakım gibi temel sağlık sektörlerindeki stajyer doktor sayısını artırma planlarını protesto ediyor. Ülkedeki asistan ve intörn doktorların neredeyse üçte ikisini temsil eden grevciler, planlanan işe alımlara karşı olmadıklarını, daha yüksek ücret ve iş yüklerinin azaltılması için kampanya yürüttükleri konusunda ısrar ediyorlar.
Ancak grevciler halihazırda yeterli sayıda doktor olduğunu ve ek işe alımların tıbbi bakım standardını tehlikeye atacağını iddia ederek işe alım planlarına karşı olduklarını da dile getirdiler.
Buna karşılık hükümet, Güney Kore’nin hızla yaşlanan toplumunun gelecekte ortaya çıkaracağı sağlık hizmeti zorluklarının üstesinden gelmek için daha fazla doktora ihtiyaç duyulacağını söyledi. Seul yönetimi 2025 yılına kadar 51 milyonluk ülke nüfusunun beşte birinden fazlasının 64 yaşın üzerinde olacağını tahmin ediyor.
Sağlık Bakanlığı gittikçe katılımı artan grevi ve bunun halk sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin artan endişeleri gerekçe göstererek ilk kez sağlık hizmetleri felaket riski uyarısını temkinli düzeyden şiddetli düzeye yükselttiğini açıkladı.
Tıbbi bakım için bekleyen Güney Koreliler her iki tarafın da şimdiye kadar uzlaşmayı reddettiği anlaşmazlıktan duydukları dehşeti dile getirdiler. Reuters’a konuşan 34 yaşındaki bir hasta vatandaş “Eğer hükümet gerçekten halkını düşünüyorsa umarım plandan şimdi geri adım atarlar ve doktorlar da hastaların zarar görmemesi için grevi sonlandırırlar” dedi.
Adını vermek istemeyen hasta şimdiye kadar üç hastane tarafından geri çevrildiğini ve sonunda başkent Seul’de devlet tarafından işletilen bir tıp merkezinde tedavi gördüğünü söyledi. Kırık bacağı ameliyat gerektiren hasta “Doktorların hastaları tedavi etmesi gerekiyor, bu nedenle greve gitmeleri mantıksız görünüyor” dedi.
Bir başka hasta Lee Joo-hyung ise astım tedavisi görebildiğini ancak üç ay sonraki randevusu için doktor bulmakta zorlanacağından endişe ettiğini söyledi. “Çok sayıda doktor istifasını sundu, bu yüzden ne olacağını bilmiyoruz” diyen 31 yaşındaki öğretmen “Gerçekten endişeliyim” diye ekledi.
Doktorlar salı günü iş bırakarak hükümetin işe dönme çağrılarına ve tutuklanmaları yönündeki emirlere karşı direniş göstermeye devam ediyor.
Sağlık ve Refah Bakanı İkinci Yardımcısı Park Min-soo, basına yaptığı açıklamada istifaların hiçbirinin kabul edilmediğini, hükümetin doktorların işe dönmeleri için resmi talimat yayımladığını duyurmuştu.
Güney Kore’deki tıbbi kanunlara göre, hükümet, kamu sağlığı konusunda kaygı duyulacak bir durum bulunması halinde doktorlar ve diğer tıbbi personelin göreve dönmesi talimatı yayımlayabiliyor. Talimata uymayan personel 3 yıla kadar hapis ya da yaklaşık 22 bin dolar cezanın yanı sıra tıp lisanslarının feshiyle karşı karşıya kalabiliyor.
Kore Stajyerler ve Asistanlar Derneği Başkanı Park Dan ise tutuklanmaya razı olduklarını söyledi. “Herkes kızgın ve sinirli, bu yüzden hepimiz hastanelerimizi terk ediyoruz. Lütfen sesimizi duyun” diyen Park, yerel bir radyo kanalına verdiği demeçte grevcilerin, hükümetin taleplerini dinlemeye hazır olması koşuluyla görüşmelere açık olduğunu da sözlerine ekledi.
Birçok Güney Koreli hükümetin işe alım planlarını destekliyor. Araştırma şirketi Gallup’un yakın zamanda yaptığı bir ankete katılanların yüzde 76’sı daha fazla işe alım yapılmasından yana.