İleri derece prematüre bebekler için ‘kaykay’lı çözüm: Motor becerilerini artırıyor

Fransa'da yürütülen bir araştırmada kullanılan tıbbi kaykay yöntemi, çok prematüre bebeklerde, hareket kabiliyetini geliştirmede önemli bir rol oynadı. Daha geniş gruplar üzerinde yapılacak çalışmalar, bu bebeklerin gelişiminde kritik bir sıçrama sağlayabilir.

Sağlık 25 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Tıbbi kaykay, prematüre bebeklerin gelişimi için önemli bir adım olabilir.

Gebelikte 32’nci haftadan önce doğan ve erken preterm olarak tanımlanan ileri derece prematüre bebekler için, Fransa’da kaykay kullanarak yapılan bir çalışma, bebeklerin gelişimi için önemli bir rol oynayacak.

32’nci haftadan önce doğan bebeklerin, yaklaşık 3’te 1’inde, emeklemeyi ve yürümeyi öğrenmede gecikmeler, topu yakalamada zorluk yaşanması gibi ince motor problemler meydana gelebiliyor. Ciddi vakalarda bu serebral palsi gibi durumlar da dahil olmak üzere motor bozukluklar geliştirebiliyor.

Fransa’daki Paris Cité Üniversitesi’nden Marianne Barbu-Roth, bunun bir nedeni olarak erken doğan bebeklerin uzuvlarını hareket ettirme ve rahmin sıkışık ortamında kaslarını geliştirme pratiği yapmak için yeterli zaman bulamadan dış dünyayla buluşmaları olarak gösteriyor.

New Scientist’te yayımlanan makaleye göre şimdi bunu aşmak için, Barbu-Roth ve meslektaşları prematüre bebekleri doğumdan kısa bir süre sonra hareket etme alıştırmaları yaparken destekleyen kaykay benzeri bir cihaz geliştirdi. Bebekler tıbbi kaykayın üzerine yüzüstü yatırılıyor, düşmemeleri için kayışla bağlanıyor. Bu hafif yükseklik, kendilerini ileri itmeleri için kol ve bacaklarını kullanmalarını sağlıyor.

Araştırmada, Paris’te 44 çok erken doğan bebek kayıt altına alındı ve rastgele üç gruba ayrıldılar. İlk grup kaykay kullandı, ikinci grupta eğitimli terapist evlerinde tedavi uyguladı, ilk iki grup ayrıca günde 5 dakika bir mat üstünde yüzüstü yattı, üçüncü gruptakiler 8 hafta evde standart kontrollere tabi tutuldu.

Sonuçlar çarpıcı: Kaykay kullanan grup 5 dakikalık seansta 139 santim ileriye itebildi kendini. Diğer gruptakilere göre 2 aylıkken baş kontrolü geliştirmeleri, 9 aylıkken emeklemeleri, 12 aylıkken ayakta durmaları daha olasıydı.

Araştırmacılara göre, bu henüz küçük bir grupla yapılan deney ancak geliştirilmiş gruplarda yapılacak deneylerle başarıya ulaşılması mümkün.

Bebeklerin kirli bezlerinde daha önce bilinmeyen binlerce virüs varmışBebeklerin kirli bezlerinde daha önce bilinmeyen binlerce virüs varmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.