İlk kez bir insan H3N8 virüsünden hayatını kaybetti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin'de kuş gribinin H3N8 türüne yakalanan üç kişiden birinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu ölüm, şimdiye kadar insanlarda tespit edilen ilk HCN8 ölümü oldu.

Sağlık 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
H3N8 virüsü genellikle atlarda, köpeklerde ve su memelilerinde görülür.

Dünyada kuş gribinin A türü olan H3N8 virüsüne yakalanan ilk kişi Çin’de Nisan 2022’de bildirildi. Şu ana kadar insanlarda rastlanan üç vakanın da Çin’de olduğu biliniyor. Öte yandan hastalığa 22 Şubat’ta yakalanan ikinci kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Kimliği 56 yaşındaki bir kadın olarak belirlenen hasta, 3 Mart’ta şiddetli zatürre belirtileri gösterdiği için hastaneye kaldırıldı ve 16 Mart’ta yaşamını yitirdi. Kadının çevresinde bulunan kişilere yapılan testlerde virüse rastlanmadı.

Normal şartlarda atlarda, köpeklerde ve deniz canlılarında görülen H3N8 virüsü, son yıllarda su kuşları ile göçmen kuşlar arasında da yayılmaya başladı.  DSÖ, virüsün kümes hayvancılığı pazarından yayılmış olabileceğini söylese de enfeksiyonun kesin kaynağı henüz bilinmiyor.

Aslında bu virüs insandan insana kolay bulaşım göstermiyor. Ancak DSÖ, bu tür virüslerin doğası gereği sürekli değişim göstermesinden dolayı salgın ve hastalığın yapısı hakkındaki incelemelerin devam etmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Haksız da sayılmazlar. Hayvanlarda ilk kez 1960’larda görülen virüs, 2022’ye kadar insanlarda hiç rastlanmamıştı.

Hollanda’da kuş gribi aşısı denemesi başarılı olduHollanda’da kuş gribi aşısı denemesi başarılı oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.