İngiltere’deki kronik migren hastalarına müjde: İğneden kurtuluyorlar

Kronik migren tedavisinde etkili olan yöntemlerden üçünde de iğne gerekiyor. Ancak İngiltere hem kronik hem de epizodik migrenle mücadelede işe yarayabilecek ağızdan alınan ilk hapa onay verdi.

Sağlık 12 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye’de en sık rastlanan hastalıklardan biri migren. Belki siz belki yakınlarınız arasında migreni olan varsa bilirsiniz ki bu kriz bir tuttu mu kişi günlük faaliyetlerini yerine getiremez hale geliyor. Türkiye Migren Derneği’ne göre Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişi migrenden şikayetçi. Dünya genelinde ise her yedi kişiden biri migrene sahip.

Ne var ki bu kadar yaygın bir hastalık olmasına rağmen migrenin tedavisi ancak atak öncesi alınabilecek önleyici ilaçlarla ya da atak sırasında alınabilecek belirtileri hafifletici ilaçlarla geçirilmeye çalışıyor. Yani migreni tamamen ortadan kaldıracak net bir tedavi yöntemine henüz sahip değiliz.

Şimdi önleyici tedavi olarak yeni bir ilaç İngiltere’de uygulamaya sokulacak. Bu ilacın özelliği 15 günden uzun süren kronik migren ve 15 günden az süren epizodik migrenin önleyici tedavisinde ağızdan alınabilecek ilk ilaç olması. Bu ilaçtan diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamayan ya da iğne olamayan hastaların faydalanması bekleniyor.

NICE’de ilaç değerlendirme direktörü olarak çalışan Helen Knight, kronik migren tedavisinde en etkili tedavi yöntemlerinin üçünün de iğneyle yapılması gereken ilaçlar olduğunu belirtiyor. Ancak iğneye alerjisi ya da fobisi olan bazı kişiler bu tedavi yöntemlerinden faydalanamıyor.

Migrenin oluşumunda rol oynayan kimyasal sinyallerin azaltılmasını sağlayan atogepant türü olan bu haplar İngiltere’nin Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) tarafından onaylandı ve kısa süre içinde hastalara verilmesi bekleniyor. Sağlık uzmanlarına göre İngiltere’de yaklaşık 170 bin kişi bu yeni tedavi yönteminden faydalanabilir ki söz konusu ülkede migrene sahip altı milyon kişi olduğu tahmin ediliyor.

Deneme sürecinde yetişkinlerin bir kısmında işe yaradığı görülünce İngiltere’deki klinik gözlemci kuruluş NICE (National Institute for Health and Care Excellence) NHS’ye bu tavsiyeyle gelmiş. Migraine Trust vakfı, yeni tedavi yöntemine olumlu yaklaşsa da birçok kişinin yeni ilaçlara ulaşmakta zorluk yaşadığını belirtiyor. Sebeplerden biri doktorların ilaçları yeterince bilmemesi ya da hastaların uzman hekimlere ulaşmakta yaşadığı zorluklar.

Atogepant türü ilaçlar “gepant” olarak ifade edilen bir grubun içinde yer alıyor. Bu grup, birkaç yıldır denense de henüz yaygın olarak kullanılmaya başlamadı. Migreni tamamen ortadan kaldıracak bir ilacın olmamasının sebebi hastalığa kesin olarak neyin sebep olduğunun henüz tam olarak çözülememesi. Ama araştırmalar beyindeki kalsitonin geniyle ilişkili peptid dediğimiz bir kimyasal migren sırasında hem ağrıya sebep oluyor hem de ışığa hassasiyetin artmasına yol açıyor. Bu noktada da işte atogepant türü ilaçlar devreye geliyor. Biraz önce de belirttiğimiz gibi bu kimyasalın sinyallerini önleyici bir etki yaratıyor.

Eczacılardan epilepsi, alzheimer ve migren hastalarına ilaç kıtlığı uyarısıEczacılardan epilepsi, alzheimer ve migren hastalarına ilaç kıtlığı uyarısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.