İtalya’da ‘Aşırı zayıflığa azmettirme’ hapislik suç olacak

İtalya, gençlerin yeme içme alışkanlıklarını bozmaya yönelik davranışlara savaş açtı. Başta thinfluencer olarak nitelenen sosyal medyada zayıflığı özendiren kişiler olmak üzere anoreksiya ve blumiya gibi hastalıklara azmettiren kişilere para ve hapis cezası getiriyor.

Sağlık 29 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Aşırı zayıflığa yönlendirenlere para ve hapis cezası geliyor.

İtalya’da hükümet, anoreksiya ve blumiya gibi yeme bozukluklarını teşvik etmeyi cezalandıran bir yasa tasarısı hazırladı. Buna göre aşırı zayıflığa azmettiren olarak nitelenebilecek davranışlarda bulunanlara 2 yıla kadar hapis ve 60 bin euroya kadar para cezası öngörülüyor. Eğer mağdurlar 14 yaşın altında olurlarsa, 4 yıl hapis ve 150 bin euroya kadar para cezası verilebilecek.

İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nden Senatör Alberto Balboni, hazırladıkları bu yasayla, anoreksiya ve blumiya gibi rahatsızlıklara sosyal medya da dahil olmak üzere teşvik edenlere baskı uygulamak istediklerini aktardı. İtalyan basınına göre bu baskı özellikle thinfluencer olarak anılan, aşırı zayıflara özendiren sosyal medya ünlülerini hedef alıyor.

Senatör Balboni, İtalya’da yılda yaklaşık 4 bin kişinin bu rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini, bunların büyük kısmını gençlerin oluşturduğunu açıkladı.

Muhalefet bu çabayı, “Her şeyi cop ve kelepçelerle çözebileceklerini sanıyorlar” diyerek eleştiriyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.