Kene kabusu yayılıyor: KKKA bir can daha aldı

Havalar ısındı, kene vakaları arttı. Sivas'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 25 yaşındaki Emre Naçar hayatını kaybetti. Göçmen kuşların taşıdığı ve toprağa yaydığı mutasyon geçirmiş kenelere dikkat!

Sağlık 10 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Emre Naçar hayatını kaybetti.

Yaz aylarının gelmesiyle kene popülasyonundaki artış korkutuyor. Türkiye’de ilk kez 2002 yılında ölümlere neden olan ve kene ısırmasıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tekrar gündemdeki yerini aldı. Özellikle kırsal kesimlerde sık rastlanan kene ısırığından ölenlerin sayısı artıyor.

Son olarak Sivas’ta merkeze bağlı Olukman köyünde hayvancılıkla uğraşan 25 yaşındaki Emre Naçar’ın vücuduna kene yapıştı. Rahatsızlanan Naçar Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

KKKA hastalığı şüphesiyle yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan Emre Naçar müdahaleye rağmen hayatını kaybetti. Yakınlarına teslim edilen Naçar’ın cenazesinin Olukman köyünde toprağa verileceği öğrenildi.

Kene sezonu açıldı: Kene nasıl çıkarılır? Hangi önlemler alınmalı?Kene sezonu açıldı: Kene nasıl çıkarılır? Hangi önlemler alınmalı?

Geçen ay Erzurum’da da KKKA teşhisi konan iki çocuk babacı İ.Y. iki günlük tedavinin ardından hayatını kaybetmişti.

Uzmanlar KKKA’nın bulantı, kusma, baş ağrısı, ateş ve ishal gibi semptomlarla kendini gösterdiğini belirtiyor.

Uzmanlar özellikle açık alanlara gidildiğinde kenenin daha iyi görülebilmesi için açık renk kıyafetler giymeyi, pantolonları çorapların içine koyup çizme giymeyi, eve dönünce de dirsek arkası, bacakların arkası, ense, kulak arkası gibi bölümlerde vücutta kene var mı yok mu diye kontrol edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Kontrollerde keneye rastlanması halinde muhakkak en yakın sağlık kurumuna gidilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar kenenin hızlıca ve doktor gözetiminde vücuttan çıkarılması gerektiğini söylüyor. Kene çıkarmak için ise çıplak elle temas etmemek,  keneyi plastik eldivenle parçalamadan çıkarmak gerekiyor.

İstanbul'da kene kaynaklı yeni bakteri tespit edildiİstanbul’da kene kaynaklı yeni bakteri tespit edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.