Öykü Arin kampanyasında verilen kök hücreler başka lösemili çocuklara da umut oluyor

Lösemiye yakalanan Öykü Arin Yazıcı için beş yıl önce bir kampanya başlatılmış ve yüz binlerce insan kök hücre bağışı yapmıştı. Öykü Arin artık büyüdü ve iyileşti ama onun için başlatılan kampanyada ortaya çıkan donörler başka çocuklara can olacak, olmaya devam edevek.

Sağlık 22 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Öykü Arin Yazıcı yaklaşık beş yıl önce lösemi olduğunu öğrendi. O sırada üç yaşında olan Öykü Arin Yazıcı İzmir’de yaşıyordu, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda insan Öykü’ye umut olmak için kök hücre bağışı yaptı. Ancak Öykü’ye uyumlu donör bulunamadığı için 11 Nisan 2019’da annesi Eylem Şen Yazıcı’dan yarı uyumlu nakil yapıldı. Ne yazık ki nakil uyumsuz sonuçlandı ve 26 Haziran’da bu kez de babası Çağdaş Yazıcı’dan alınan ilik nakli yapıldı Öykü’ye. Bu operasyonda uyum yüzde 98,5 oranındaydı ama Öykü’nün hikayesi burada bitmedi.

Çünkü Öykü için verilen kök hücreler başka çocuklar için de uyum gösteriyordu. Böylece Öykü için başlatılan kampanya çok sayıda çocuğa umut oldu.

Öykü Arin, kardeşi Arkadaş Ekim Arin ve annesi Eylem Şen Yazıcı.

Öykü Arin için çıktığı yolda başka çocukla uyumlu çıktı

Bağışçılardan biri Eskişehir’de özel eğitim öğretmenliği yapan Cem Öz’dü. Geçen günlerde telefonu çalan Cem Öz bir çocuğa donör olabileceğini öğrendi ve kabul edip etmeyeceği sorulduğunda hiç düşünmeden “Evet” dedi. Kızılay kan alma merkezine giderek bilgi alan Cem Öz yeniden kan verdi ve şimdilerde telefonunun aynı haber için çalmasını bekliyor.

Eşleştiği çocuğun 15 yaşından küçük olduğunu öğrenen Cem Öz’ün şimdi tek gündemi bu. Gördüğü her arkadaşına bu olayı anlatıyor ve bir çocuğun hayatına dokunabilme ihtimaline heyecanlanıyor. Çocuğun hangi şehirde yaşadığını bilmediğini ama nerede olursa olsun mutlaka gideceğini söyleyen Cem Öz’ü Öykü’nün annesi de yalnız bırakmıyor: “Öykü’nün annesi bana ulaştığında daha mutlu oldum. Beni bu yola soktuğu için ona da teşekkür ettim.”

‘Donör olduktan sonra vazgeçenler oluyor’

Anne Eylem Şen Yazıcı ‘Öykü Arin’e Umut Ol’ kampanyasının İzmir’de başladığını ancak kısa zamanda tüm Türkiye’ye yayıldığını söylüyor ve 13 ülkede kök hücre bağışı kampanyası örgütlenmesi için vesile olduklarını anlatıyor. Kampanyanın ulaştığı kişilerden Cem Öz’ün de donör olabileceğini birkaç gün önce öğrenen Eylem Şen Yazıcı “Eskişehir’de yaşayan Cem Öz isimli genç bir arkadaşımız donör olmuş 5 yıl önce Öykü için. Başka bir çocukla eşleşmiş ve sosyal medyada çok mutlu olduğuna dair haberler paylaşmış. Ortak bir tanıdığımız beni etiketleyince kendisine ulaştım. Kızıma donör olduğu için teşekkür ettim. Donör olduktan sonra vazgeçenler de oluyor. Vazgeçmediği için de teşekkür ettim. Birine hayat vermek çok önemli. İnsanın dünyası değişiyor” diyor.

‘Bebeklik aşıları başlayacak’

Kampanya sayesinde yüz binlerce insanın donör olduğunu anlatan Eylem Şen Yazıcı şu anda bu rakamın bir milyona yaklaştığını belirtiyor. Öykü Arin’in bağışıklığının halen diğer çocuklarla aynı olmadığını, bu nedenle bazı kısıtlamalara uyduklarını söyleyen anne Yazıcı “Kronik ilik savaşı teşhisi konduğu için bağışıklığını baskılayan ilaçlar kullandı. İlk kez bu ilaçları kesme aşamasına geldik. İki-üç aydır ilaç kullanmıyor. Böyle devam ederse ilaçlarını kesmiş olacağız ve ilk bebeklik aşıları başlayacak. Yeni doğmuş bebek gibi aşı olmaya başlayacak. Bir süre sonra maske takmasına gerek kalmayacak” diyor.

Hastalığın kampanya sürecinde her yerde anlatılıp donör olmanın öneminin topluma aktarıldığını anlatan anne Yazıcı donör sayısının artmasını istiyor. Lösemiyle mücadele ederken çok zor zamanlar yaşadıklarını anlatan anne o günleri anımsamak bile istemiyor. Öykü Arin ise ilk kez bu yaz yaşadığı süreci terapistiyle konuştu ve anlatılanları dinleyince çok şaşırdı. Şimdilerde annesinin SMA’lı çocuklar için harekete geçmesini istiyor.

Öykü Arin için verilen örnekler başka çocuklara can olduÖykü Arin için verilen örnekler başka çocuklara can oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.