Prof. Dr. Hasan Saltık kızamık hastalığındaki artışı üç nedene bağladı: Kovid-19, aşı karşıtlığı, düzensiz göçmen akını

Kızamık hastalığındaki artışı 10Haber’e değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Saltık nedenlerini şöyle sıraladı: Kovid-19 salgını, aşı karşıtlığı, düzensiz göçmen akını!

Sağlık 15 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İstanbul’da kızamık hastalığı nedeniyle 2 çocuk hayatını kaybetti. Nisan 2022 – Mart 2023 arasında Türkiye, 457 kızamık vakası ile Avrupa’da 3. sırada yer aldı. Vakaların 343’ünün ise 2023’ün ilk 2 ayında görülmesi dikkat çekti.

Konuyla ilgili 10Haber’e konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık kızamık hastalığının yayılmasının üç nedeni olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Aşılama oranları düştü. Bunun nedenlerinden bir tanesi kovid-19 salgını. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de kovid-19 salgınına odaklandı. O yüzden diğer aşılamaların oranı düştü. Aşılanma oranlarının düşmesindeki ikinci neden ise aşı karşıtlığıdır. Üçüncü neden ise Türkiye’ye düzensiz göçmen akını. Sağlık Bakanlığı’nın bir videosu dolaşıyor. Bu videoda geçen yıl 754 bin Suriyeli bebeğin doğduğu ifade ediliyor. Sonuç düzensiz göçmenler arasında aşılama oranları daha da düşük. Yaşam standartları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına göre daha düşük. Bu da kızamık salgınının yayılmasında bir etken. Ancak Sağlık Bakanlığı daha detaylı veriler paylaşırsa daha sağlıklı yorum ve çözüm önerilerinde bulunabiliriz.”

‘Kovid-19’dan tehlikeli olmaz’

Kızamık salgınının Kovid-19’dan daha tehlikeli bir boyuta ulaşmayacağını belirten Ahmet Saltık, ” Kızamık o kadar yaygın olmaz, çünkü öncelikle kızamık bir çocuk hastalığı, bütün nüfusu etkisi altına almaz. 0-14 yaş arasındaki kızamıkla ilgili tablo. Kızamıkta aşılanma oranının yüzde 90’lar dolayında olduğunu düşünelim. Bu ciddi bir avantaj. 0-14 yaş grubundaki çocukların yüzde 90’nın aşılı oluşu büyük bir salgını önler. Ancak kızamık çok bulaşıcı olduğu için biz aşılanma oranının yüzde 96’larda olmasını isteriz” dedi.

Tabip odasından kızamık salgını uyarısı: ‘Ölen çocuklar var, en kısa zamanda önlenmeli’Tabip odasından kızamık salgını uyarısı: ‘Ölen çocuklar var, en kısa zamanda önlenmeli’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.