Ruhsatsız klinikleri sorgulamanın yolları var

Nevşehir'de ozon tedavisi sırasında fenalaşıp tedavi gördüğü hastanede ölen Eda Özen toprağa verildi. Tedavi gördüğü klinik ruhsatsız çıktı. Özel kliniklerin ruhsat sorgusunu yapmanın yolları var. TTB Başkanı Fincancı 10Haber'e anlattı.

Sağlık 8 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Nevşehir’de yaşayan 36 yaşındaki Eda Özen “ozon tedavisi” için Güzelyurt Mahallesi Vefa Küçük Caddesi’ndeki özel kliniğe gitti. Ancak tedavi uygulanırken fenalaştı Eda Özen ve Nevşehir Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Buradaki müdahaleden sonra Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde beyin embolisi teşhisiyle yoğun bakıma alınan genç kadın öldü.

Aile özel kliniği şikayet etti, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturmada klinik hekimi dahiliye uzmanı B.B. gözaltına alındı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmada kliniğin ruhsatsız olduğu da ortaya çıktı. B.B, kentte özel bir hastanede çalışırken geçen ay ayrılıp bu özel kliniği açmış ve henüz ruhsat başvurusu yapmamıştı. Bu nedenle klinik mühürlendi. İki çocuk annesi Eda Özen ise önceki gün Kurşunlu Camisi’nde kılınan namazının ardından aile mezarlığında toprağa verildi.

10Haber’e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı vatandaşların özel kliniğe gitmeden önce mutlaka ruhsatı olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini söylüyor. Alınacak tedaviden önce hekimin vatandaşı riskler konusunda da uyarması gerektiğini belirten Fincancı ruhsat kontrolünün nasıl yapılacağını da şöyle anlatıyor:

“Bakanlığın web sitesinde adres var ve bu alanda çalışanların ruhsatlandırılmış olanları listeleniyor. Buradan öğrenilebilir, Sağlık Bakanlığı web sitesinde ruhsatlı klinikleri ilan ediyor. İl sağlık müdürlüklerinden de ruhsat bilgisi alınabilir. Başvuranların ruhsatlarının ne durumda olduğunu öğrenmek mümkün. Gideceğiniz klinikleri mutlaka araştırmanız gerekiyor.

Sağlık turizmi hizmetleri genel müdürlüğü web sitesinde de sağlık turizminde ruhsatlandırılmış olan tüm sağlık kurumları ve acenteler var. Bağlantı kuran acenteler yasalmış gibi meşrulaştırılmış oldu ama simsarlık yasak biliyorsunuz sağlık temel kanununa göre. Bir tür simsarlığı da meşrulaştırdılar bu şekilde ama sağlık turizmi de var o listede.”

Ruhsatsız klinikte ozon tedavisi: Bir kişi öldüRuhsatsız klinikte ozon tedavisi: Bir kişi öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.