TTB davasında karar: Başkan ve konsey üyeleri görevden alındı

Mahkeme sağlık politikalarında muhalif tavrıyla bilinen Türk Tabipleri Birliği için başkan Şebnem Korur Fincancı ve merkez konseyi üyelerinin görevden alınmasına karar verdi! Fincancı ‘Korkmuyoruz ve bir yere gitmiyoruz’ dedi.

Siyaset 1 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Türkiye’de hekimlerin en büyük meslek örgütü Türk Tabipleri Birliği (TTB) yönetimi için dün tarihe geçecek bir mahkeme kararı alındı. Mahkeme TTB Başkanı Fincancı ile merkez konseyi üyelerinin görevden alınmasına karar verdi.

TTB Başkan Fincancı hakkında bir televizyon kanalında Türk Silahlı Kuvvetleri’yle (TSK) ilgili sözleri nedeniyle soruşturma başlatılmış, İstanbul’da gözaltına alınan Fincancı 27 Ekim 2022’de Ankara’da tutuklanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede “TSK’nin meşru müdafaa kapsamındaki legal faaliyetleriyle terör örgütünün illegal faaliyetlerini bağdaştırmak suretiyle terör örgütü propagandası” yaptığı iddia edilen Fincancı’nın 1 yıl 6 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Fincancı ve TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınmasını isteyen bir davaname hazırlayıp Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesine göndermişti.

Karar temyize götürülecek

TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması talebiyle açılan davanın 7. duruşması dün Ankara Dışkapı Adliyesi 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapıldı. 14.30’da başlayan duruşma 19.00’a kadar sürdü.

Mahkeme davanın Şebnem Korur Fincancı açısından pasif husumet yokluğu nedeniyle usülden reddi, davalı merkez konsey başkanlığı yönünden “mevcut konsey başkanı ve üyelerinin görevden alınması” kararı verildi.

TTB kongre üyeleri Bahadır Öztürk, Mustafa Sezai Demirel, Muhammed Çağatay Engin, Ömer Faysal Çadır, Kazım Nejdet bir ay içinde genel kurul yapmakla görevlendirildi.

Mevcut yönetim karar temyiz aşamasında kesinleşinceye kadar görevine devam edecek.

TTB: Kesinleşene kadar görevimizin başındayız

Türk Tabipleri Birliği (TTB) yönetimi de X hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı:

“Siyasi iktidar eliyle egemen kılınmak istenen hukuksuzluk rejimi bir meyvesini daha vermiş; Türk Tabipleri Birliği’ni hedef alan davada bir yıldan bu yana süregelen hukuksuzluklar silsilesi Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması ile sonuçlanmıştır. Altını kalın çizgilerle çiziyoruz: Türk Tabipleri Birliği için dünden bugüne değişen hiçbir şey yoktur. Merkez Konseyi karar temyizde kesinleşene kadar görevinin başındadır. Eşitlik yoksa, özgürlük yoksa, demokrasi yoksa, adalet yoksa, sağlık yoksa; mücadele haktır! Ve mücadele, Türk Tabipleri Birliği’nin adıdır!”

Fincancı’dan ‘TTB’de kalacağız’ açıklaması

Duruşmadan sonra açıklama yapan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı da “Bu mücadele bitmez. Daha önce de söylemiştik, mücadele TTB’nin adıdır. TTB’den bizi söküp atmaya hiç kimsenin gücü yetmez. Biz her zaman TTB içinde emek vermeye devam ederiz. Gerekirse yer sileriz, gerekirse deprem bölgesinde yük taşırız, gerekirse de üretiriz, halk sağlığı sorunlarını hep beraber dile getiririz” dedi. “Görevimizin başındayız” diyen Fincancı “Bu mücadeleyi sürdüreceğimizi, bu mücadelenin de Türk Tabipleri Birliği içinde, o çatının altında olacağını bilmenizi istiyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz. TTB meslek örgütümüz. Kimsenin darbe yasasıyla, darbe yargısıyla elimizden alması mümkün değildir” dedi.

Muhalefetten ve STK’lardan ilk tepkiler

TTB yönetimine dair alınan mahkeme kararının ardından siyasilerden ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinden tepkiler gelmeye başladı. İşte onlardan bazıları:

  • DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: “Hukuksuzluğa karşı adaleti, sağlık hakkını, iyi hekimliği ve TTB’yi savunuyoruz!”
  • CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: “Türk Tabipler Birliği Kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerindendir. Yönetimleri seçimle gelir, seçimle gider. AKP iktidarında bir ilk daha yaşandı, TTB yönetimi bir mahkeme kararıyla görevden alındı. Bu uygulama darbe dönemlerinin yöntemidir. belediyelere kayyum atandığı, seçilmiş milletvekillerinin hapiste olduğu ve seçilmiş seçilmiş meslek örgütlerinin yöneticilerinin görevlerinden uzaklaştırıldığı rejimler demokrasi olarak adlandırılamaz. Hiç kimse bu kararın yargı tarafından alındığını iddia edemez bu doğrudan bir vesayet uygulamasıdır ve demokrasiye darbedir.”
  • İnsan Hakları Derneği: “Siyasi İktidarın ve ortaklarının uzun süredir hedef gösterdiği TTB Merkez Konseyi üyeleri görevden alındı. Siyaset kurumunun verdiği karar yargı eliyle sonuçlandırıldı. Bizler biliyoruz ki bu karar hukuki değil siyasi bir karardır. TTB Hekim meslek örgütüdür.”
  • TİP Genel Başkanı Erkan Baş: “Karşılaştıkları tüm zorluklara rağmen mesleğini onurla icra etmeye çalışan hekimlerimizin meslek örgütü TTB’ye güdümlü yargı eliyle yapılan müdahaleyi kınıyorum. Yeni Türkiye’nin alametifarikası haline gelen Yargı-Saray işbirliği, bir kez daha hukukun ve insan haklarının karşısında yenilecektir. Tüm hekimlerimizin ve TTB Merkez Konseyi üyeleri ile çalışanlarının yanındayız!”

‘Türkiye’de yok’ denen yeni varyant için TTB’den uyarı: Test yapılmazsa zaten tespit edilemez‘Türkiye’de yok’ denen yeni varyant için TTB’den uyarı: Test yapılmazsa zaten tespit edilemez

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.