Tabip odasından kızamık salgını uyarısı: ‘Ölen çocuklar var, en kısa zamanda önlenmeli’

İstanbul Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, İstanbul’da kızamık hastalığında endişe verici bir artış olduğu belirtilirken kızamık salgını nedeniyle hayatını kaybeden çocuklar olduğunu söylendi. 

Sağlık 14 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye’de, özellikle de İstanbul’da artık bitti sanılan kızamık hastalığının yeniden artmaya başladığı, hatta ölümlere yol açacak seviyeye geldiği öne sürüldü. Bu iddiayı İstanbul Tabip Odası dün bir basın toplantısıyla duyurdu. Tabip Odası’na göre bu yılın ilk iki ayında 343 kızamık vakası görüldü.

İstanbul Tabip Odası (İTO), Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Saffet Ercan, Dr. Esin Tuncay ve Dr. Ayşen Yavru ile Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimleri Kolu’ndan Dr. Özden Güngör yaptıkları basın açıklamasında vaka sayılarının endişe verici olduğuna değinip aşılanmaya dikkat çektiler. Açıklamada “Kızamık virüsünün dolaşımının durdurulabilmesi toplumun yüzde 92-95’inin kızamık aşısıyla aşılanmış olması gereklidir. Sağlık Bakanlığı’nın DSÖ ile paylaştığı 2021 verilerinde İstanbul dâhil olmak üzere ülkemizin birçok şehrinde bu orana ulaşılamadığını görüyoruz” denildi.

Türkiye üçüncü sırada

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün Avrupa Bölgesinin Kızamık Eliminasyon (virüsün dolaşımının durdurulması) hedefi olarak önce 2010 yılını belirlediğini fakat başarısız olunca hedefi 2015 olarak belirlediği hatırlatılan açıklamada,  “Hedeflere günümüze kadar ulaşamamıştır. Ülkemiz de bu hedeften oldukça uzaktır. Nitekim, Nisan 2022 Mart 2023 tarihleri arasında Avrupa’daki kızamık olgu sayılarına göre Rusya ve Tacikistan’dan sonra 457 olgu ile Türkiye gelmektedir. Bu sayının 343’ü de 2023’ün ocak ve şubat aylarına aittir. Sahada çalışan meslektaşlarımızdan aldığımız bilgilerden mart ayından itibaren yeni olguların olduğunu biliyoruz ancak Sağlık Bakanlığı’nın verilerin paylaşımında Covid 19 Pandemisi’ndeki şeffaf olmayan tutumunu devam ettirmesi sebebiyle rakamlara ulaşamıyoruz” denildi.

UNICEF: Düzenli aşı yapılmayan çocuk sayısı 67 milyona yükseldiUNICEF: Düzenli aşı yapılmayan çocuk sayısı 67 milyona yükseldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.