Tayvan’da liselilere ‘akıl sağlığı izni’

Tayvan gençler arasında  intihar vakaları ve depresyonun artması üzerine lise öğrencilerine akıl sağlığı izni vermeye başladı.

Dünya 4 Mart 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Tayvan’da yetkililer gençler arasında artan intihar vakaları ve depresyonla ilgili harekete geçti. Bu ay başlayan uygulamayla lise öğrencileri her dönem üçer gün olmak üzere izin alabilecek. Söz konusu tatil günleri için mazeret göstermeleri gerekmiyor, ancak ebeveynden izin almaları şart.

Guardian’ın haberine göre Eğitim Bakanlığı pilot uygulama için 40’tan fazla okulun başvurduğunu açıkladı.

Uygulama genç nüfusun yaşadığı akıl sağlığı sorunlarındaki artış üzerine gündeme geldi. Tayvan’da 2014-2022 arasında 15-24 yaş aralığında intihar oranı iki kat arttı. Üstelik aynı sürede toplam intihar vakalarında düşüş yaşanırken.

Tayvan’da yetkililer bir süredir gençlerin ruh sağlığıyla ilgili artan endişelere rağmen yeterince önlem almadıkları konusunda eleştiriliyor. Okulda başarılı olma baskısının gençlerde ağır depresyon ve anksiyeteye neden olduğuna dikkat çekiliyor.

2022’de sivil toplum kuruluşu Çocuk Refahı Birliği Vakfı’nın yaptığı araştırma lise öğrencilerinin yüzde 12’sinin aşırı stres yaşadığını, son sınıf öğrencilerinde bu oranın iki katına çıktığını ortaya koymuştu. Lise öğrencilerinin dörtte biri ağır depresyon yaşadığını belirtmişti. Stresin kaynağı olarak yüzde 77 ile en yüksek oran okul olarak belirtilmişti.

Lise öğrencilerine akıl sağlığı izni verilmesi uygulaması halihazırda bazı üniversitelerde geçerli olan beş günlük izin hakkının bir benzeri.

Guardian’a konuşan Sun Yat-sen Üniversitesi’nden psikolog Hsiao Chih-hsien uygulamanın doğru yönde atılmış bir adım olduğunu belirterek “Akıl sağlığı izin günleri belli bir ölçüde etkili. Öğrencilere anlık olarak stres azaltma imkanı veriyor” dedi. Psikolog uygulamanın akıl sağlığıyla ilgili meselelerde toplumsal tavır gelişmesine de faydalı olacağını belirterek “Akıl sağlığı sorunları normal görülürse öğrenciler de bu yardım istemeye cesaret edebilir” diye konuştu.

Tayvan'da hareketli günler: ABD'li eski yetkililer adada, bir müttefik daha kaybedildiTayvan’da hareketli günler: ABD’li eski yetkililer adada, bir müttefik daha kaybedildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.