Kızılay’ın eski Başkanı Kerem Kınık’ın kızı ölümlü kazada yüzde 100 kusurlu çıktı
Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sinan Kerman ulusal kan stokunun asgarinin altına düştüğünü tekrarlayarak “3 günlük kan stokumuz kaldı” dedi. Türkiye’de kan tedariki ile yetkilendirilmiş tek kuruluş Kızılay.
6 Şubat depremlerinde çadır ve kumanya satmak gibi pek çok uygulamasıyla eleştirilen Kızılay, bu kez de en güncel görevi olan kan bağışı ve teminindeki sorunlar sebebiyle gündemde. Kan bağışı bulmakta güçlük çeken Kızılay’ın stokları tükenmek üzere. Kan tedariki ile yetkilendirilmiş başka bir kuruluş olmadığı düşünüldüğünde, Kızılay’daki stoklarının asgari seviyenin altına düşmesi, ciddi risklere işaret ediyor.
Kızılay, 6 Nisan’da ulusal kan stokunun asgari seviyenin altına düştüğünü duyurarak kan bağışı çağrısı yapmıştı. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Twitter hesaplarından Kızılay’ın çağrısına destek vermişti.
Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, ulusal kan stokunun asgari seviyenin altına düştüğünü söyleyerek, “Bu sabaha 20 bin 600 ünite kanla başladık. Yani 3 günlük kan stokumuz var” dedi.
Kızılay, kan stokunun kritik seviyeye gelmesini, Ramazan ayında yaşanan kan bağışlarındaki düşüş, afet illerinde kan bağışı alınamaması ancak ihtiyacın sürmesi ve tüm hastanelerde kan ihtiyacının artması sonucu kan stoklarının azalması olarak gösteriyor.
BBC Türkçe’ye konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, “Kimse holdingleşerek ticari işlere giren bir kuruma kanını vermek istemez. İnsanlar bağış yapmaktan kaçınıyor” diyor.
Kızılay, kan bağışları karşılığında herhangi bir maddi kazanç sağlamıyor. Kızılay bağışlanan kanları laboratuvar testlerinden geçirip üç farklı bileşene ayırıyor ve ihtiyaç duyulan hastanelere ulaştırıyor.
2005 yılında Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokolden beri Kızılay’ın laboratuvar, kan torbası, lojistik, personel giderlerini vb. işletme giderleri ise SGK tarafından karşılanıyor.
Kızılay ihtiyaç duyulan kanı kişilere değil, doğrudan hastanelere veriyor. Kızılay’ın kan temin ettiği hastaneler ise kan tedarikindeki hizmet bedelini SGK’dan alıp Kızılay’a aktarıyor.
Kızılay resmi açıklamasında, “Kesinlikle hasta ile para ilişkisine girilmez. Hastadan kan parası isteyen özel hastaneler mutlaka il sağlık müdürlüklerine şikayet edilmelidir” diyor.