Ramazan’da alarm verilmişti: Kızılay’ın kan stokları tekrar normal seviyeye geldi

Ramazan ayında kan stoklarında yaşanan düşüş sonrası kan bağışı çağrısında bulunan Kızılay, tekrardan bağışların normal seviyeye çıktığını açıkladı. Buna göre Türkiye'de günlük 85 bin ünite düzeyinde kan stoku bulunuyor.

Sağlık 7 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kan bağışında bulunabilmek için 18-60 yaş aralığında, 50 kilogramın üzerinde ve sağlık durumu uygun olmak gerekiyor.

Ramazan ayında, Türk Kızılay’ın kan stoklarının azaldığına dair çıkan haberler, ve kan bağışı çağrıları cevap bulmuş görünüyor. Kurumun, Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, bağışlarla tekrar günlük 10 bin ünite, stoklardaysa Kızılay’da bulunan ve hastanelere sevk edilenlerle günlük 85 bin ünite düzeyine ulaştığı belirtildi. 

Kurumun Medikal Direktörü Levent Sağdur, ülkede 85 bin ünite civarında günlük kan stokunun söz konusu olduğunu söylerken, ramazan ayında yaşanan düşüş nedeniyle bazı spekülasyonların yapıldığına işaret ederek Türk Kızılayın acil durumlar için belirlediği minimum 52 bin düzeyindeki kan stok seviyesinin hastanelere kan verilemediği anlamına gelmediğini vurguladı: “Minimum kan stoku seviyesi, trafik kazası, deprem gibi olağanüstü durumlarda hiç kan bağışı yapılmasa dahi 7 gün boyunca bütün hastanelerin kan ihtiyaçlarını karşılayabileceğimiz bir seviyedir. Kan miadı olan bir üründür, örneğin 75 bin ünite olarak belirlenen maksimum stokumuz da var. Türk Kızılay kan stoklarında 75 bin ünite geçildiği zaman da vatandaşlarımıza çağrı yapıp kan bağışlarını yavaşlatırız.”

Son 15-20 yılda dönemsel azalmalar haricinde minimum kan stok seviyesinin her zaman yakalandığının altını çizen Sağdur, kanın işlemden geçme süreci de dikkate alındığında hastaların ihtiyaçlarının anında karşılanabilmesi için düzenli ve sürekli bağışın çok önemli olduğunu söyledi.

Sağdur, Türk Kızılay’ın ‘kan sattığı’nı reddederek, “Bu yönde kurulmuş bir sistem yok. Vatandaşlarımızın hastanelerdeki ihtiyacını tamamen devletimiz karşılıyor ve bunun üzerine kurulmuş bir sistem uygulanıyor” dedi.

Bir hatırlatma: Türkiye’de 18-60 yaş aralığında, 50 kilogramın üzerinde ve sağlık durumu el veren herkes Türk Kızılay bağış noktalarından kan bağışında bulunabiliyor.

Binali Yıldırım’dan Kızılay Başkanı’na istifa çağrısıBinali Yıldırım’dan Kızılay Başkanı’na istifa çağrısı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.