Türünün ilk örneği: Anne karnındaki bebeğe başarılı beyin ameliyatı

Galen ven malformasyonu adı verilen ve nadir görülen hastalık, anne karnındaki bir bebekte daha 30 haftalıkken tespit edildi. Ultrason yardımıyla gerçekleştirilen operasyonla bebek kalıcı hastalık yaşamaktan kurtarılırken Boston'daki bu operasyon türünün ilk örneği olarak kayıtlara geçti.

Sağlık 6 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Galen ven Malformasyonu olan ve tedavisi yapılamayan bebeklerin doğumdan sonra ölüm oranı yüzde 40.

ABD’de Boston Çocuk Hastanesi’nde bir grup doktor, türünün ilk örneği olarak belirlenen beyin ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Bu beyin ameliyatını sıradışı yapan şey ise operasyonun çocuk henüz anne karnındayken yapılmasıydı.

Stroke adlı bilim dergisinde yayımlanan makaleye göre Galen ven malformasyonu adı verilen ve nadir görülen hastalık, anne karnındaki bebek 30 haftalıkken tespit edildi. Ultrason kullanılarak atardamarın tespit edilmesinin ardından, yine ultrasonun yol göstermesiyle anne karnından uzun bir iğnenin bebeğin beyninin etkilendiği kısma yönlendirilmesiyle operasyon gerçekleştirildi. Damarın içine enjekte edilen maddeyle de tedavi gerçekleştirildi.

Ameliyatı başarılı şekilde gerçekleştiren doktorlar, henüz doğmamış bebeği doğduktan sonra ölümüne yol açacak şekilde kalp yetmezliği ve nörolojik rahatsızlıklar gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkmasından kurtarmış oldu. Boston Çocuk Hastanesi’nden Dr. Darren Orbach, bu hastalığa sahip bebeklerin yüzde 50 ila 60’ında doğumdan hemen sonra ciddi rahatsızlıkların ortaya çıktığını belirterek, “Hastalığın yaklaşık yüzde 40’lık bir ölüm oranı var. Hayatta kalan bebeklerin de yaklaşık yarısı ciddi nörolojik ve zihinsel sorunlar yaşıyor” dedi.

Operasyonun yapıldığı bebeğin adı Denver. 17 Mart’ta dünyaya gelen bebek, sağlıklı şekilde hayatını sürdürüyor ve kalp yetmezliği için herhangi bir ilaç kullanmıyor. Ek müdahaleye de ihtiyaç duymuyor.

İleri derece prematüre bebekler için 'kaykay'lı çözüm: Motor becerilerini artırıyorİleri derece prematüre bebekler için ‘kaykay’lı çözüm: Motor becerilerini artırıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.