Kanser hastası eşini sırtından vurdu
Birleşik Krallık'taki araştırmacılar, diffuz orta hat gliomu adı verilen bir çocukluk çağı kanserinin örneklerini, hastalığın gelişimini daha iyi anlayabilmek için Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderecek.
Resmi adı D(MG)2 olan ve mikro yerçekiminde kanser hücrelerinin üç boyutlu yayılımını incelemenin planlandığı çalışma, Londra’daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü (ICR) ile Kayser Space uzay şirketinin işbirliği ile ortaya çıktı. ICR’deki bilim insanları deneyleri tasarlarken, Kayser Space deney donanımını tasarlıyor. Birleşik Krallık Uzay İstasyonu, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 4 hafta boyunca sürecek proje için 1.2 milyon sterlin değerinde fon sağladı.
Orta hat gliomu; kanser ve bağışıklık gibi farklı hücre tiplerinin yoğun ve karmaşık bir ağ içinde bir araya gelmesiyle oluşuyor ve genellikle de çok küçük yaştaki çocukları etkiliyor. Bu hastalığa sahip olan kişiler için mevcut tek tedavi yöntemi radyoterapi. Kanser beynin önemli bölgelerine yerleştiği için ameliyat hastalar açısından uygun bir seçenek olmuyor. Kemoterapinin etkisi de hastalığın tedavisine çok etki sağlamıyor.
D(MG)2 projesi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mikro yerçekimi koşullarından faydalanılarak bu kanser hücrelerinin çok daha büyük 3 boyutlu yapıları yaratılacak. Bu kapsamda kanser hücrelerinin alt kümeleri, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Kayser Space’e ait biyoreaktör deney üniteleri içine yerleştirilecek ve hücre kültürleri, büyümenin farklı aşamalarını gözlemlemek için çeşitli aralıklarla sabitlenecek. Böylelikle serbest üç boyutlu mikro yerçekimi ortamında bu alt kümeler arasındaki mekansal etkileşimler değerlendirilecek.
Projenin bir diğer önemli faydası ise bu kanser türü hakkında farkındalık yaratma ihtimali. Araştırmacılar, hastalığın görünürlüğünü artırmanın, yeni tedavi bulma çabalarına da daha fazla destek ve finansman sağlayabileceğini umuyor.
Pfizer, kanser ilacı üreticisi Seagen’i 43 milyar dolara satın aldı