Zayıflama iğneleri yaşlanma sürecini yavaşlatabilir

Uzun süredir sağlık gündeminden düşmeyen zayıflama iğnelerinin sürekli bir takım yan faydaları bulunuyor. Kalp krizi riskini ve hatta bazı kanser türlerinde riski azaltabileceği saptanan zayıflama iğnelerinin son faydası yaşlanmayı yavaşlatmak.

Popüler 1 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Ozempic gibi zayıflama ilaçları her ilaçta olduğu gibi doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor. Fotoğraf: Shutterstock

‘Mucize kilo verme iğneleri’ olarak görülen zayıflama ilaçları obeziteyle mücadelede son dönemin en etkili silahlarından. Ozempic ve Wegovy markasıyla satılan iğnelerin etken maddesi semaglutid. Tip 2 diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan bu ilaçların kalp krizi riskini ve hatta bazı kanser türlerinde riski azaltabileceğini gösteren araştırmalar yayınlandı.

Bu ilaçların son marifetiyse yaşlanmayı yavaşlatmak. Her ilaç gibi doktor kontrolünde ve dikkatli kullanılması gerektiğini hatırlattıktan sonra 2024 Avrupa Kardiyoloji Derneği Kongresi’ne katılan ve en taze araştırmaların sonuçlarını yorumlayan bilim insanlarına kulak verelim. Yale Tıp Fakültesi Prof. Harlan Krumholz semaglutidin başta hayal ettiklerinin çok ötesinde yararlarının ortaya çıktığını söylüyor: “İnsanların sağlığını geliştirerek bu yolla yaşlanmayı yavaşlatması beni şaşırtmaz.”

Yeni veriler Prof. Krumholz’un editörlüğünü yaptığı Journal of the American College of Cardiology (JACC) dahil olmak üzere bir dizi tıp dergisinde yayınlandı. Krumholz “Bu çığır açan ilaçlar, kardiyovasküler bakımı devrim niteliğinde değiştirecek ve kardiyovasküler sağlığı büyük ölçüde ölçüde iyileştirebilir” diyor.

The Select deneyinin bir parçası olan çalışmalarda- 45 yaş ve üstü 17 bin 604 kişi üç yıldan uzun süre boyunca 2,4 mg semaglutid  veya plasebo verilerek takip edildi. Katılımcılar obez ya da aşırı kiloluydu ve kardiyovasküler hastalıkları vardı. Araştırmacılar ilacı alanların kardiyovasküler sorunlar ve Covid-19 dahil olmak üzere tüm nedenlerden daha düşük oranda öldüğünü buldu.

Kadınlarda kardiyovasküler rahatsızların daha az olumsuz sonuçları olmakla birlikte ilacın cinsiyetten bağımsız olarak olumsuz kardiyovasküler sonuç riskini tutarlı şekilde azalattığı görüldü. Ayrıca insanların kilo verip vermemelerine bakılmaksızın kalp yetmezliği semptomlarını iyileştirdi ve vücuttaki iltihaplanma seviyelerini düşürdü.

Çalışmalardan birinin baş yazarı ve Harvard Tıp Fakültesi’nden Dr. Benjamin Scirica bulguların “aşırı kilo ve obezitenin birçok nedene bağlı ölüm riskini artırdığını destekler nitelikte olduğunu söylüyor. Ancak bunun semaglutid gibi güçlü tedavilerle değiştirilebileceğini vurguluyor.

Son araştırma bir daha gösterdi: Zayıflama ilacı kalp krizi riskini yüzde 20 azaltabilirSon araştırma bir daha gösterdi: Zayıflama ilacı kalp krizi riskini yüzde 20 azaltabilir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.