İlaç firması hatırlattı: Küçük beden elbise için değil, hastalar için çalışıyoruz

Zayıflama amacıyla da kullanılan diyabet iğnesi üreten bir ilaç şirketi Oscar töreni öncesinde hazırladığı reklam filminde ilacın estetik kaygılarla kullanılmasına itiraz etti.

Popüler 10 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Oscar ödül töreninden önce yayımlanacak reklam filminde, zayıflama iğnelerini kimlerin neden kullandığı sorgulamıyor

Geçen yıl Oscar ödül töreninin sunucusu Jimmy Kimmel bir ara salonu dolduran şık ve fit davetlileri süzerek “Sormadan edemeyeceğim” demişti: “Sizce Ozempic bana uygun mu?”

Kimmel soruyu doğru yerde doğru kişilere soruyor. Zira zayıflama iğnelerinin popülerleşmesinde sinema yıldızlarının büyük payı var. Birkaç sene önce dergilerde, internet sitelerinde “Hollywood’u zayıflatan mucize iğne” türü yazılar çıkıyordu. Bugün bunların en ünlüsü ‘Ozempic’i duymayan kalmadığı gibi kullananların sayısı da arttı.

Bu gece ‘Büyük Gece’

Bu hafta sonu ABD’de ‘Büyük Gece’ adlı bir reklam filmi gösterilmeye başladı. Film “Bazı insanlar kendileri için üretilmemiş ilaçları kullanıyor” diye başlıyor. Ekrandan kırmızı halı, fotoğrafçılar ve şık kıyafet görüntüleri geçerken devam ediyor: “Daha küçük bir elbise ya da smokin için, büyük bir gece için, gösteriş yapmak için…”

O sırada toplu taşıma aracında sıradan bir kadın görüyoruz ve dış ses yine konuşuyor: “Ama mesele bu değil. Bu ilaçlar üstünde çalışmamızın nedeni obeziteden sağlığı etkilenen insanlar. Bu ilaçları kimin aldığı önemli…”

Danimarkalı Novo Nordisk firmasının ürettiği Ozempic en ünlüsü olsa da dünyada benzer ilaçlar üreten çok sayıda ilaç şirketi var. Bu reklamı hazırlayan Lilly onlardan biri ve kozmetik nedenlerle hızlı kilo vermek için ilaca başvuranlara mesajını çok net veriyor: Bu ilaçlar sizin için değil.”

CNN.com’da yayımlanan habere göre CEO David Ricks reklamdaki ana mesajı şu sözlerle yineliyor: “Bu ilaçların nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili bir bakış açımız var. Bu ilaçları ciddi sağlık sorunu olanlar için geliştirdik,  bir ünlünün biraz daha iyi görünmesini sağlamak için değil.”

Rick sağlığı tehdit eden fazla kilolarla ilgili “Bu bir hastalık” diyor: “Çoğu insan için ciddi tıbbi tedavi olmadan ortadan kalkmayacak bir metabolik bozukluk. … Dolayısıyla 100 milyondan fazla Amerikalıyı etkileyen bu konuyu tıpkı hipertansiyon, aritmi ya da başka bir şey gibi bir sağlık sorunu olarak ele almadığımız sürece fazla ilerleme kaydedeceğimizi sanmıyorum.”

İlaçları kimlerin kullanacağı birkaç açıdan önemli. Ricks bunları “Sigorta kapsamı, ilaç sıkıntısı ihtimali ve üzerinde deney yapılan insanlar” diye sıralıyor.

Kullanım keyfi gibi görünürse sigorta şirketleri bunu kapsama almak istemeyecektir. Yine zorunluluktan değil hızlı ve kolay kilo vermek için kullanılırsa gerçekten ihtiyacı olanlar ilaca ulaşamayabilir. Son olarak tüm araştırma ve ölçümler aşırı kilolu ya da obez bir denek gruplarında yapıldığı için başka gruplardaki etkiler tam olarak bilinemeyebilir.

Bir milyar hastaya yetecek ilaç var mı?

David Ricks geçen hafta dünyada bir milyardan fazla obez olduğunu hatırlatarak şöyle devam ediyor: “Bırakın kozmetik olarak biraz kilo vermek isteyebilecek insanları, bir milyar obezite hastasına bu ilaçları tedarik edebilmekten bile çok uzağız. Bu reklamın konusu da bu, en çok ihtiyacı olanlara öncelik vermeliyiz.”

https://youtu.be/zQWk-Q3tmkE

Bir obezite ilacı daha yola çıktı: Üretici Novo Nordisk, borsada Tesla’yı geçti

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.