Sinemayı en çok İstanbul, Ankara ve İzmir seviyor!
Cumhurbaşkanlığı’nın 12. Kalkınma Planı, Ak Parti ve MHP oylarıyla Meclis’ten geçti. Plana göre 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme tahmini 2053’te gerçekleşecek. Türkiye insani kalkınma endeksinde de ilk 20'ye girecek!
Cumhurbaşkanlığı’nın TBMM’ye sunduğu 12. Kalkınma Planı, Meclis Genel Kurul’da iktidar bloğunun oylarıyla dün gece kabul edildi
Plana göre iktidarın bundan 12 yıl önce açıkladığı 2023 hedefi olan Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi, 2053 yılında gerçekleşecek. Planda, Türkiye’nin 2053 yılında ilk 10 ekonomi arasına gireceği belirtilirken, yine 2053 yılında Türkiye’nin insanı gelişmişlik endeksinde de ilk 20 ülke arasında yer alacağı savunuldu.
Planda, 2028 yılında dijital Türk lirasının tedavüle gireceği kaydedilerek, “2028 yılında fiziksel parayla birlikte kullanıma sunulacak olan dijital Türk lirası tüm ekonomik, sosyal ve toplumsal boyutlarıyla geliştirilerek tedavüldeki tek para haline gelecek, finans sektörü, 2053’e giden süreçte teknoloji ihraç eder konumda olacaktır” denildi.
Yargı alanına dair, “BM, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) nezdindeki insan hakları mekanizmaları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile yapıcı işbirliği sürdürülecektir” ifadelerinin yer aldığı planda, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendirmek ana hedef olarak gösterildi. Ayrıca hakim ve savcılara ilişkin disiplin süreci de gözden geçirilecek.
Planda sosyal politikalar konusunda da tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sigortası yaygınlaştırılacağı belirtiliyor.
Akkuyu Nükleer Santrali’nin devreye alınacağı belirtilen planda, eğitim alanında da “hayırseverlerin” devreye sokulması öngörülüyor.
Planda ayrıca taşınmazların güncel değerlerini ilgili kurumlarla koordinasyon ile kayıt altına alan bir veri tabanı oluşturulacağı da belirtildi.
Planda, dar ve orta gelirlilere yönelik TOKİ’nin ürettiği konut sayısının 2022 yılında 60 bin 440 olduğu ve bu sayının 2028 yılında 500 bine çıkarılacağı hedefine de yer verildi.
Mayıs seçimleri öncesinde kamuda işe alımlarda mülakatın kalkacağı vaadi de kalkınma planı ile çürütüldü ve “sözlü sınavın” şeffaf biçimde uygulanması hedef olarak belirlendi.