‘Yeni çözüm süreci’ iddialarına Hasan Cemal’den yanıt: Rol alabiliriz

Yeşil Sol Parti'nin yeni bir çözüm süreci ihtimalinde rol almaları için Cengiz Çandar ve Hasan Cemal'i vekil adayı olarak tercih ettiklerine dair iddialar çok konuşulmuştu. Hasan Cemal merak edilen bu soruya açıklık getirdi.

Siyaset 22 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Gazeteci Hasan Cemal, Yeşil Sol Parti’den İstanbul 2. bölgede 3. sıradan vekil adayı oldu. Hasan Cemal’in adaylığı Yeşil Sol Partililer tarafından da sürpriz olarak karşılandı çünkü ismi parti tarafından daha önce hiç dile getirilmemişti. Öte yandan Gazeteci Cengiz Çandar da yine Yeşil Sol Parti’den vekil adayı oldu. Çandar ise Diyarbakır’da 3. sıradan aday olarak gösterildi.

Hasan Cemal gazeteciliğe veda etti, Meclis Başkanı olmaya hazırlanıyorHasan Cemal gazeteciliğe veda etti, Meclis Başkanı olmaya hazırlanıyor

İki ismin beklenmedik adaylığı kamuoyunda ‘yeni bir çözüm süreci gerçekleştirilebilir mi?’ sorusunu akıllara getirdi. Buna dair partilerden herhangi bir açıklama gelmezken Hasan Cemal, Kısa Dalga’dan Kemal Göktaş’ın sorularına yanıt verdi ve kamuoyunun aklındaki bu soruya da açıklık getirdi.

“Sizin ve Cengiz Çandar’ın adaylığı gündeme geldiğinde Kürt sorununda yeni bir çözüm sürecinde rol alabileceğiniz, bu yüzden HDP’li yetkililerin sizi tercih ettiği yorumları yapıldı” sorusuna cevap veren Hasan Cemal, bu değerlendirmelerde gerçeklik payı olabileceğini söyledi. Hasan Cemal’in yanıtı şu şekilde:

“Bu değerlendirmede sanırım gerçek payı var. Hayatımın son 30 yılı 1990’lardan itibaren Kürt sorunu ile iç içe geçti. Kürtlerin acılarına dokunarak, acılarını hissetmeye çalışarak, Kandil’e de giderek, Bekaa’da Öcalan’la da görüşerek, devlette, siyasette bu konuyla ilgili olanlarla da konuşarak… Ve sadece konusu Kürt sorunu olan 4 kitap yazdım. Her kitabımda da Kürt sorununun bir yönü vardır. Kürt sorunu Türkiye’nin en yakıcı sorunudur. Ne yapmak istiyorsak Türkiye’de, hukuku, adaleti düzeltmek istiyorsak, demokrasiyi yerli yerinde inşa etmek istiyorsak, bunların hepsi için Kürt sorununun çözümü lazım. Kürt sorunu böyle kaldığı için Türkiye demokraside, hukuk devletinde geri kaldı, ikinci sınıf, üçüncü sınıf oldu. Son dönemde ise tek adamlık rejimi geldi Türkiye’nin tepesine oturdu. Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğü olacaksa Kürt sorununu çözmemiz lazım.”

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorunun çözümü için Meclis’i işaret etmesini ve İYİ Parti’nin bu noktadaki tavrının ne olabileceğini de değerlendiren Hasan Cemal şunları söyledi:

-Hiçbir şeyi geçmişe bakarak değerlendirmemek gerekir. Millet İttifakı’nın kuruluşu bir uzlaşma ruhunu yakalayarak uzlaşma ruhunun ürünü olarak meydana geldi. Yakın tarihimizin en önemli eksiğini giderdi Millet İttifakı. İlk kez 6 farklı parti bir demokrasi çağrısı yaptılar. Bu çok önemli. Bunun içine giren İYİ Parti de demokrasi ve hukuk devleti sözünü verdi.

-Bunların yapılması için Kürt sorununun çözüm yoluna girmesinden başka çare olmadığını gördüklerini sanıyorum İYİ Parti liderlerinin. Eskiye bakıp çok katı olacaklarını sanmıyorum.

-Bundan sonra Türkiye’nin çok ağır sorunlarının uzlaşma ruhuyla, bu çatı altında çözüleceğine inanıyorum. Onlar da bunu gördükleri için bu işe girdiler. Uzlaşmadan, diyalog kurmadan Türkiye’nin ağır sorunlarını nasıl çözeceksiniz? Bu ekonomi için de geçerli, Kürt sorunu için de geçerli. Bugün biz ekonomiyi çözemediysek hukuk düzenini yerli yerine oturtamadıysak bunda Kürt sorununun çözümsüz kalmasının çok büyük bir rolü var.

Gazeteci Hasan Cemal HDP'den milletvekili adayı olduGazeteci Hasan Cemal HDP’den milletvekili adayı oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.