4 partinin Meclis’te grup kurması için yeni parti formülü

CHP listelerinden 38 milletvekili çıkaran Saadet, Gelecek, DEVA ve Demokrat Parti’nin TBMM’de ortak grup kurması gündemde. Grup kurmak için yeni bir parti altında birleşme önerisi konuşuluyor.

Siyaset 1 Haziran 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı

CHP’den ortak liste ile Meclis’e giren DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, Meclis’te grup kurmanın yolunu arıyor. Mevcut 4 partiden birinin çatı partisi olarak belirlenememesi durumunda sadece Meclis grubu için beşinci yeni bir parti kurulması önerisi var.
Grubu olan siyasi partiler Meclis Başkanlık Divanı’nda temsil edilip, kürsüde grup adına söz hakkı kullanabiliyor, ihtisas komisyonlarına üye verebiliyor. Bu nedenle AK Parti, CHP, Yeşil Sol Parti, MHP ve İYİ Parti’den oluşan 5 siyasi parti grubu dışında Meclis’te temsil edilen diğer partilerin etkinliğini artırmak için grup oluşturmanın yollarını bulması gerekiyor.
Dün CHP’den istifa eden Gelecek Partisi milletvekilleri adına konuşan Selçuk Özdağ, “Bugün Gelecek Partisi olarak Cumhuriyet Halk Partisi’ne istifa dilekçelerimizi verdik, 10 milletvekili arkadaşımızla birlikte. Aynı şekilde TBMM’ye de dilekçelerimizi ilettik. Yemin töreninde de kendi partimizle birlikte yemin edeceğiz” dedi.

Gelecek ve Saadet istiyor

CHP listelerinden Meclis’e milletvekili gönderen Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti bu konuyu gündeme almış durumda. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, “Millet İttifakı içinde 4 partinin de bence grup oluşturma yollarını araştırması lazım, bu konuda da bazı görüşmelerim oldu. Bunun zemini var. Bunun olması Meclis çalışmalarında aktiviteyi artırır. Hangi modelle, nasıl olur? 28 Mayıs sonrası liderler, ortak bir grup kurma konusunda mesafe alacağımızı düşünüyorum” demişti.
Siyasi kulislere göre Saadet ve Gelecek Partisi’nin grup kurma konusunda anlaştığı DEVA Partisi’nin ise henüz olumlu bir cevap vermediği dile getirildi.

Karamollaoğlu: Geçişte denedik ama olmadı

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, partisinin genel merkezinde açıklamalarda bulundu. Karamollaoğlu Meclis’te Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile birlikte grup kurulacağı yönündeki iddialarla ilgili “Geçmişte o gayreti gösterdik ama ittifak sağlanamadı. Şimdi de Meclis’te grup kurmak için bir takım çaba gösterilecek. Şimdi biraz erken konuşmak için” dedi.

Karamollaoğlu, 28 Mayıs akşamı CHP Genel Merkezi’ndeki buluşmanın sorulması üzerine de “O akşam bir araya gelmemiz tabii bir hadiseydi. Sayın Kılıçdaroğlu, bizleri davet edip hem geçmiş olsun denildi hem de kısa bir görüşme yapıldı. Ama ciddi bir mesele konuşulmadı. O bir araya gelme değerlendirme ya da karar alma toplantısı değildi” diye konuştu.

Meclis iç tüzüğü

Meclis iç tüzüğüne göre grup oluşturmak için aynı partiden 20 milletvekili olması gerekiyor. Ancak DEVA Partisi’nin 15, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin 10’ar, Demokrat Parti’nin de 3 milletvekili bulunuyor. Tek başlarına grup kurma imkanı olmayan partilerin CHP’den ayrıldıktan sonra 4 partiden birinin çatısı altında yer alması mümkün. Ancak milletvekillerinin hangi parti adı altında bir araya geleceği tartışma konusu.
Bu konuda uzlaşma imkanı zayıf olduğu için yeni bir öneri tartışmaya açılacak. Gazete Duvar’ın haberine göre bu öneri Meclis grubu için yeni bir çatı parti kurulması. Öneriye göre CHP listelerinden seçilen 4 partinin 38 milletvekili yeni kurulan bu partiye geçecek. Meclis’te ortak grup için kurulacak bu partinin yanı sıra milletvekillerinin asıl partileri eş zamanlı olarak kendi çalışmalarını yürütmeye devam edecek. Eğer bu öneri hayata geçerse Meclis’teki grup sayısı da altıya çıkacak.

Muharrem Erkek, tepkilerden sonra Kılıçdaroğlu fotoğrafı kaldırdıMuharrem Erkek, tepkilerden sonra Kılıçdaroğlu fotoğrafı kaldırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.